Mgr. Jana Mračková Vildumetzová

  • ANO 2011
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.12.2017 15:11:04 - Lebova

zneužívání sociálních dávek

Jako poslankyně a zároveň hejtmanky Karlovarského kraje, chopíte se iniciativy a uděláte něco konečně s tím, aby se vyplatilo pracovat a nedocházelo k zneužívání sociálních dávek? Pokud odpovíte kladně, zajímalo by mě i jak toho budete chtít dosáhnout. Zatím se to nikomu nepodařilo.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.01.2018 8:22:33 - Mgr. Jana Mračková Vildumetzová
Hezký den, paní Lebová,

děkuji za Váš dotaz. Situaci, o které píšete, velmi citlivě vnímáme a města a obce v Karlovarském kraji se s ní snaží něco udělat. Například novela zákona o hmotné nouzi z června 2017 samosprávám umožňuje navrhnout vyhlášení tzv. bezdoplatkové zóny, tedy území, v němž nově příchozí od Úřadu práce nedostávají doplatek na bydlení, což je dávka pomoci v hmotné nouzi. Toto opatření obecné povahy mohou samosprávy navrhnout v místě, kde lidé porušují veřejný pořádek, objevují se nepříznivé vlivy působící na děti nebo tam, kde se vyskytují lidé pod vlivem návykových látek. Území bez doplatků na bydlení už nyní existují mimo jiné v Sokolově.  Podle veřejně dostupných informací ho zvažuje zavést dalších kolem pěti desítek měst a obcí v České republice. Jde o nástroj, který městům a obcím umožňuje předcházet obchodu s chudobou a rozšiřování vyloučených lokalit.

Chápu postup těchto měst, ale z druhé strany si myslím, že kdyby se uzákonil strop cen za nájemné, které jsou v daném místě obvyklé, a udělaly by se cenové mapy, tak by to situaci velmi pomohlo. A to je právě jedna z věcí, kterou jako poslankyně chci řešit. Dále považuji za nutné, aby bylo zákonem upraveno, že lidé pobírající dávky, musí na druhou stranu plnit jasně dané povinnosti – například děti v rodinách musí mít řádnou docházku do školy, využívat mimoškolní volnočasové aktivity a podobně. Velmi pozitivně také vnímám návrat institutu veřejné služby pro lidi, kteří jsou déle než 6 měsíců v evidenci úřadů práce. Prostřednictvím veřejné služby dokonce mohou dosáhnout zvýšení příspěvku na živobytí, pokud ovšem budou aktivní a odpracují stanovený počet hodin.