Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.04.2018 9:15:11 - laco

Cíl USA - destabilizace Sýrie

Pondělní (16.4.2018) vyjádření tiskového mluvčího Bílého domu Seana Spicera : „Cílem pro Spojené státy je, abychom zajistili destabilizaci Sýrie.“ S ohledem na skutečnost, že dva významné státy EU vojensky podpořily raketový útok USA na Sýrii a mnohé státy EU vyslovily podporu tomuto útoku, lze tedy konstatovat, že státy EU se ať aktivně či pasivně též podílí na destabilizaci Sýrie. Rozvrácený Afghánistán, rozvrácený Irák, rozvrácená Libye a teď na řadě rozvrátit (destabilizovat) Sýrii. Je tedy politika destabilizace zemí Blízkého východu politikou západní demokracie vůči tomuto regionu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.04.2018 9:35:12 - Ing. Antonín Seďa
 Důvod intervence cizích států, ať již do Iráku či Afghánistánu, nebyl v tom, aby destabilizoval zemi. Ale právě naopak, aby tyto zemi stabilizoval a vytvořil podmínky pro formu nějaké demokratické vlády. To, že ať v Iráku či v Afghánistánu se to nepodařilo, není vina USA či mezinárodní koalice, ale Iráčanů a Afghánců samých. Počínaje korupcí, neochotou vyřešit své národnostní problémy či zvýšit ekonomickou výkonnost tak, aby  tyto státy byly schopny zajistit obranu a bezpečnost svých občanů. Zároveň každý z těchto států má svá specifika a své vlastní problémy. Podobně je to v Sýrii a v současné době se mi zdá, že je o její budoucnosti rozhodnuto. A to bez USA či EU. A je zřejmé , že jak USA, tak EU ztratily své vlivové pozice v tomto státě a je možné, že bývalí spojenci, ať již opoziční síly vůči prezidentovi Asadovi či Kurdové chtějí po USA, aby více pomáhali. Ale USA reálně vidí, že dnes tahají za kratší konec provazu. Co se týká výroku tiskového mluvčího Bílého domu, výrok jsme neslyšel a je otázkou, zda byl takto vyřčen. Rozhodně si nemyslím, že raketový útok třech států, byl s cílem zemi destabilizovat. Jak vyjádření prezidentů Trumpa a Macrona či britské premiérky Mayové, jasně vyzněly, proč byl útok proveden. Pokud by někdo chtěl destabilizovat situaci v Sýrii, pak by tento či jiný útok musel být nejen masivní, ale musel by být zamířen na zcela jiné cíle. Takže z mého pohledu nás opět zaplavuje další dezinformační kampaň .