PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.04.2018 17:17:04 - Alexander H.

Dotace je legální druh korupce......Proč se o tom otevřeně němluví? EU je vlastně korupční orgán.

Dobrý den,
v poslední době si tak říkám, od EU dostáváme "dotace" samozřejmě na něj dosáhnou jen některé skupiny.....a já se ptám proč ČR musí dostávat dotace od EU ?Pořád slyším, že nám přináší členství v EU výhody - zmiňované dotace, které vlastně zvýšili rozkrádání.
A já se ptám, proč ČR nezůstane nečlenem, ale opět pouhým čekatelem vstupu do EU? Dotace bychom dostávali jako Turecko také a ještě by nám nikdo nediktoval, co musíme. Turecko jen dostává a nic nedává jako další čekatelské země.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.05.2018 21:49:33 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Všechny dotační tituly tvoří jen asi čtvrtinu sumy, která od nás do zemí EU odplývá. V případě zemí s podobnou minulostí - Slovenska, Polska i Maďarska - je to asi polovina. Celková bilance členství v EU je pro nás ztrátová ještě mnohem víc. Zahrnuje totiž i např. "reexporty". tedy vývoz české produkce s minimální marží, přesměrovávané na třetí trhy našimi západními "strategickými partnery". Ti z té samé produkce, u níž mnohdy vymění jen dodací doklady, mívají zisk klidně i v desítkách procent. V celkovém objemu českého vývozu do SRN, tedy jeho hlavní destinace, činí reexporty plných 60 procent. Samotné dotace naproti tomu slouží mnohdy účelům, které jsou druhořadé či vysloveně podřízené cizím zájmům na úkor těch našich. Mimo pochybnost je i to, že jde o málo přehlednou džungli, v níž řádí kvanta korumpujících a zkorumpovaných vykuků.