MUDr. Jiří Mašek

  • ANO 2011
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

31.05.2018 11:16:22 - Lívie

Co jste udělali pro české lékaře?

Jestli je málo lékařů, fakt si myslíte, že to vyřešíte tím, že přijmete lékaře, kteří neumí česky a není jisté, jak získali atestaci? Nemyslíte, že tím naštvete ještě více českých lékařů? A proč jim raději nepřidáte a konečně nevyřešíte systém jejich vzdělávání? Teď je ve sněmovně 9 stran, takže dost velká šance vyjednat shodu tak, aby systém vydržel déle než jedno volební období.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.06.2018 14:55:00 - MUDr. Jiří Mašek
Problém s lékaři dávno není jen "o penězích". Lékařská profese byla dlouhodobě spojena s velkým podílem přesčasové práce, díky které si zajišťovali lékaři pocit jakéhosi nadstandardu ve společnosti, který jim vzhledem ke vzdělání a odváděné práci  měl náležet i bez této přesčasové práce. Sytém se tak nastavil na nižší počet lékařů, kteří vykonávali 1,5 až 2 plné úvazky na jednu fyzickou osobu. To fungovalo na úkor přetížených lékařů pro společnost ( i pacienty) velmi efektivně. Doba se však změnila, zákoník práce omezuje přesčasovou práci na maximálně 36 hod za měsíc, lékaři stejně jako jiné profese chtějí dobrou odměnu za normální  úvazek, mladí odcházejí na zkušenou do zahraničí, čemuž jsme přispěli špatným postgraduálním vzděláváním. Lékařské fakulty nezareagovaly na vyšší poptávku systému na lékaře a dále vychovávají budoucí zahraniční lékaře. Lékařská komora vše monitoruje a kritizuje, nic konkrétního však nečiní.
Politici a manažeři v zdravotnictví nemají odvahu na redukci  počtu zdravotnických zařízení, případně některých jejich oddělení a výsledek je na světě, tedy snaha udržet celý rozsah poskytovaných služeb za každou cenu a to nejde.
MZČR a kraje jako zřizovatelé či registrující autority,  zdravotní pojišťovny jako plátci zdravotní péče a ČLK jako garant by měly skončit se vzájemným napadáním a hledat cesty jak situaci s nedostatkem lékařů řešit. Současné vedení ministerstva dosahuje významných dílčích úspěchů, kde je třeba zmínit například unikátně jednokolový pozitivní výsledek dohodovacího řízení a navázání komunikace všech účastníků složitého systému ZDRAVOTNICTVÍ.

Už není čas vzájemně bojovat, je nutné se dohodnout a přistoupit ke změnám, jinak začne nekoordinované zavírání zdravotnických zařízení (hlavně nemocnic) z důvodů personálního deficitu a to i v místech, kde  to může být  z hlediska potřeby poskytování zdravotní péče kritické.

Poznámka. Do března letošního roku jsem pracoval v oblasti přednemocniční neodkladné péče na v královéhradeckém kraji, kde jsme díky "neházení klacků pod nohy zřizovatelem", o větší podpoře to nebylo, v letech 2006-2008 zredukovali lékařské pohotovosti do  funkčního modelu ve vstupech do nemocnic, v letech 2010-12 zavedli system RV pro využití lékařů v posádkách záchranky (optimální využití lékařů v posádkách v malých autech pro větší spádovou oblast), v roce 2017 jsme zahájili tzv. sdílení lékařů mezi nemocnicemi a záchrannou službu (zjednodušeně- pracují v nemocnici a vyjedu pro záchranku dle potřeby na výjezd, jako vyčlenění lékaři v době od 7 do 16 hod, kdy je lékařů v nemocnici relativní dostatek, mezi výjezdy pečují o pacienty v nemocnici). Tyto kroky jsou primárně motivovány snahou poskytnout pacientům co nejlepší  péči při výrazně nižším počtu lékařů (který jsme nezavinili) v systému. Záchranka je příliš akutní  obor na to, aby bylo možné jen vyčkávat, až to za nás někdo osvícený někde nahoře vymyslí. V nemocnicích je to samozřejmě těžkopádnější. Ono to jde, ale musí se proto něco dělat a jít tzv. s kůži na trh.... Mj.představitelé ČLK nás za řadu námi provedených kroků permanentně kritizují aniž by sami předkládali nějaké řešení.