Ing. Michael Canov

  • SLK
  • Liberec
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.06.2018 17:53:43 - sina

Senátní volby

Já nezpochybňuji význam senátu jako takový, na druhou stranu v případě voleb do senátu bych hovořil spíš o neúčasti než účasti voličů. A ptám se, zda se někdo, třeba právě senát, zabývá tím, proč? Chápu, že je dotyčnému jedno, kolik hlasů získá, když mu to stačí k vítězství, ale je to divné, když vám třeba ke zvolení stačí jen pár desítek hlasů. Nemyslíte? A proč se třeba nevolí hromadně jednou za 6 let? Nebyla by pak účast ve volbách větší? Díky za vyjádření

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.06.2018 12:19:09 - Ing. Michael Canov
Dobrý den,v Senátu jednáme o tzv. Australském systému (a já jsem jeho příznivcem), který by umožnil, že by voliči šli volit jenom jednou (a tím by se nepochybně zvýšila účast) a současně by umožnil zvolit nejpřijatelnějšího kandidáta. Volič by uvedl pořadí těch kandidátů, které pro něj nejsou absolutně nepřijatelní (např. při 9 kandidátech 1. až 5. místo, ale mohl by až do 9. místa). Poté by počítače výsledek vyhodnotili. Kdo by získal nejméně jedniček, vypadl by a jeho jedničky dostaly původní dvojky. Znovu by počítače přepočítaly a kdo by dostal nejméně jedniček by opět vypadl a jeho jedničky dostali druzí a tak by se to dopočítalo  až do vítěze (při x kandidátech by se vlastně uskutečnilo x kol a přitom volič by šel volit jenom jednou).
To, že se volí vždy jen třetina Senátu jednou za dva roky, považuji za jeho velkou přednost Senátu. Jeho složení tak nevystihuje politickou náladu jen v jednom časovém úseku, ale je rozložená v čase, nemůže se totálně změnit jeho politické smýšlení v jednom okamžiku, což spíše zajišťuje vyváženost a větší stabilitu systému.