PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.06.2018 15:06:17 - Zach12

Podraz

Nevím, o jakých mrtvých komunistech paní přede mnou píše. Komunisti se přeci po válce zabíjeli navzájem, viz například proces se Slánským. A ten, kdo byl za komunismu popravován, byli ti, co s daným zřízením nesouhlasili, a kteří byli ve vykonstruovaných procesec odsouzeni. To, že tu v den jejich památky vzniká vláda, která se o hlasy komunistů bude pravděpodobně opírat je podle mě urážka. Taky nechápu, jakou vládu byste chtěli podpořit? Tu, kde budete jen vy? Nakonec by mě zajímalo, jak hodnotíte komunistické procesy, určitě jste viděl Proces H. Myslíte, že soudci a prokurátoři jednali čestně a objektivně, že nedocházelo k překrucování výslechů apod?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.07.2018 9:56:38 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Nás vydala nacistickému teroru jako první i policie a StB, zděděné z první republiky (StB se to mimochodem jmenovalo už tehdy). V boji proti fašismu položila život více než třetina komunistů - bezkonkurečně nejvíc ze všech politických proudů. Také po únoru 1948 byl první obětí politické vraždy komunista. Jmenoval se Augustin Schramm a odpůrci socialismu se ho museli zbavit stůj co stůj, protože toho na jejich kápa věděl, tak jako málokdo. Ano, staly se i věci, které si nedáme za rámeček. Jsme jediný politický proud, který se k nim staví čelem. Nebýt zákeřné přesilovky studené války, nemělo jak dojít ani k politickým procesům. Právě ten s Rudolfem Slánským - ale třeba i s Gustávem Husákem - byl přitom i výsledkem cynických podvrhů druhé strany. Ta se dodnes neomluvila ani za toto svinstvo. Jak čestně a objektivně jednají soudci a prokurátoři, kryjící bestiální kousky CIA, války za "změnu režimů", jimž padly za oběť statisíce lidí jen v tomto století? Nebo ti, kvůli nimž se musí schovávat na jedné latinskoamerické ambasádě v Londýně Julian Assange jen za to, že pronikl ke statisícům autentických dokumentů, usvědčujících USA z brutálního státního terorismu? O procesech, popravách a teroru žvaní nejvíc ti, kdo mají pracky od krve až po lokty - jak v letech studené války, tak dnes.