Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.08.2012 18:00:05 - Nagano

Co dělá BIS ?

Mohu se zeptat, jakým způsobem by jste posílil kontrolu BIS a vlády, které je dle vašich s značně limitována a formalizována?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.08.2012 21:11:21 - Ing. Jiří Dolejš

Narážíte zřejmě na komentáře ke zprávě BIS zveřejněné tento týden.  K tomu  se vyjadřovala především kolegyně JUDr. Bebarová-Rujbrová. Takže by asi bylo lepší směřovat dotaz na ni.

Zprávu BIS jsem nečetl, ale obecně mohu říci, že pokud BIS píše ve své zprávě že lobbysté se snaží ovlivńovat veřejnou sféru a že existují jakési podivnosti ve fungování veřejné správy a statutárních orgánů společností zřizovaných veřejným sektorem. tak si dovedu představti dvě možnosti :

a) informační služba získala nějaké závažné poznatky o klientelismu a sdělila je příslušným lidem v exekutivě. pak je podivné až alarmující že exekutiva nejedná (BIS nemůže vyšetřovat, ale policie a kontrolní orgány státu ano).

b)  tvrzení o kriminálním chování které směřují i ke konkrétním firmám (kde jsou konkrétní odpovědní lidé) nemají oporu v prokazatelných faktech. Pak jde pouze o zpravodajské drby pro slohové cvičení, které by mohlo sledovat politické účely.

Obojí by bylo špatně.