Mgr. Jana Mračková Vildumetzová

  • ANO 2011
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.08.2018 17:55:48 - Luhátko

kraje

Dobrý den, zkoušela jste něco udělat s nerovnoměrnou životní úrovní a počtem obyvatel v krajích nebo to nepovažujete za důležité téma? A jestli jste se o něco pokusila, tak proč se stále nic nezměnilo?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.08.2018 10:34:04 - Mgr. Jana Mračková Vildumetzová
  Dobrý den, řešení nerovnoměrnosti životní úrovně a odliv především mladých lidí z krajů jsou věci, které jsou prioritní pro nás a naštěstí i pro stát. Asi víte, že Karlovarský kraj patří společně s Ústeckým a Moravskoslezským krajem mezi strukturálně postižené regiony zapojené do programu Restart, jehož cílem je zlepšit ekonomiku těchto krajů a významně zvýšit životní úroveň lidí, kteří v nich žijí. Po schválení programu Restart Vládou ČR v červenci 2017 jsme předali zástupcům Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva pro místní rozvoj přehled klíčových opatření za Karlovarský kraj, která zahrnovala například vznik vysoké školy se zaměřením na balneologii, jejíž absolventi budou velmi dobře uplatnitelní v našem regionu. V současnosti se bude vláda zabývat aktualizací akčního plánu, ve kterém máme další investiční priority našeho kraje, mimo jiné výstavbu nové příjezdové komunikace k plánovanému zkušebnímu centru BMW na Sokolovsku, toto centrum by mělo přinést stovky pracovních míst především pro mladé lidi z našeho kraje. Kdybych odliv obyvatel z kraje nepovažovala za důležité téma, nebojovala bych za otevření pobočky policejní školy v Sokolově, kde nastoupí první studenti od nového školního roku, a věřím, že i když je řada z nich z jiných regionů, alespoň někteří u nás v příštích letech zůstanou. Společně s exministrem obrany Stropnickým jsme také podepsali memorandum, jehož součástí je vznik nového výcvikového střediska pro budoucí profesionální vojáky na Doupově, i to by mohla být jedna z atraktivních možností pro mladé lidi, jak najít zajímavé uplatnění. Kraj od května letošního roku uděluje také rekordní náborové příspěvky pro lékaře a zdravotnický personál nemocnic na území regionu, když se zaváží, že budou pracovat po určitou dobu v našich zdravotnických zařízeních. Nerovnoměrná životní úroveň je dána také tím, že jsme krajem s nejnižším počtem vysokoškoláků a nejvyšším počtem lidí s pouze základním vzděláním. Proto například udělujeme středoškolská a vysokoškolská stipendia, která mohou uchazeče o studium motivovat k lepším výsledkům. Změny nenastanou okamžitě, lusknutím prstů, je to běh na dlouhou trať, ale to, co jsem popsala, jsou velmi konkrétní kroky, které právě teď uskutečňujeme.