PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.08.2018 18:51:40 - richard hybš

Před 50 lety

Dobrý den, nebýt okupace před 50 lety, jak myslíte, že by to s komunisty u nás dopadlo? Padl by u nás režim dřív nebo by naopak přežil déle? Podle mě totiž okupace musela hnout žlučí i těm, co jinak proti režimu nic neměli. A ještě jedna věc by mě zajímala. Proč se okupaci nepostavili politici? Souhlasili s ní nebo se báli? A dnes, vidíte vpád vojsk jak?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.08.2018 16:20:03 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Vjede-li do ulic půl miliónu vojáků, samozřejmě to vyvolá velké emoce. A leckdy i zvrátí postoj lidí, "co jinak proti režimu nic neměli". Ptáte se na reakci politické garnitury, která byla tehdy u moci. Právě v PL vyšel nedávno rozhovor s plukovníkem, jenž patřil k vojenským špičkám "Pražského jara" a rok nato byl z armády propuštěn. Ten tvrdí, že většina tehdejších politiků se srpnovou invazí v podstatě počítala - naivní výjimkou byl prý v podstatě jen Dubček. Ti lidé se přesto hřáli na výsluní momentální popularity. A drželi veřejnost v zajetí sladkých snů, po nichž přišla tím větší frustrace. Udělá tohle státník? Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE