PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.08.2018 14:31:39 - Kabátová

Ví se, jakou obět na lidských životech přinesla okupace v 68 na straně protivníka?

Je pravda, že při okupaci k nám vtrhlo tisíce spojeneckých vojáků a tanků, což stálo životy stovky občanů? Co tím sověti sledovali? Vždyť si takhle udělali určitě ještě víc nepřátel. A proč pak začali zabíjet i jim nepohodlné straníky? Nebyl tohle začátek konce režimu? Opravdu neexistuje nic jako socialismus s lidskou tváří?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.08.2018 16:19:39 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Bezprostředních obětí na životech bylo 71. Většinou následkem různých havárií. Zabíjely i exploze, vyvolané zapálenými přídavnými nádržemi na tancích. V centru Prahy to poničilo i dva obytné domy. Osádky tanků si je samy nepodpalovaly. K nehodám, majícím i smrtelné následky, docházelo i pak. Celkem jich za dvacet let mělo být několik set. Sovětská dokumentace uvádí přes stovku vlastních ztrát už v roce 1968. O "zabíjení nepohodlných straníků" slyším poprvé. Modernizace, vyhlášená na prahu roku 1968, měla legitimní téma. Jak by to dopadlo, nedojít k srpnové invazi? Spor o tom potrvá ještě hodně dlouho. Nabízím tři podněty k úvaze. V roce 1988 se novinář zeptal Gorbačova, jaký je rozdíl mezi ním a Dubčekem. Kontroval lakonicky: "Jen oněch dvacet minulých let." Nejvzdělanějším "mužem Pražského jara" byl Zdeněk Mlynář. Když se po listopadu 89 vrátil z emigrace, nevyhýbal se ani otázkám na tělo. Včetně té, zda by to tehdejší politické a státní vedení udrželo v mezích, garantujících zachování socialismu. "To opravdu nevím," netajil se v důvěrném kruhu. Hlásil se kdokoli z těch, co tu o srpnu 68 hřímali v posledních dnech, k "socialismu s lidskou tváří" ? Reformy, jako ty před 50  lety, vyžadují jasný scénář a rozhodné vedení. Musí udržet iniciativu, blokující snahy o restauraci. Dopadlo to jinak. A do značné míry tak zablokovalo i řešení témat, které "Pražské jaro" nastolilo právem. Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE