PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

31.08.2018 18:05:16 - Ondřej Přibyl

SSSR

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda by musel SSSR a Východní blok udělat podobné reformy jako v Číně, aby přežil, nebo nebylo potřeba takových reforem?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

31.08.2018 22:28:11 - PhDr. Josef Skála, CSc.
"Reformy" patřívaly k pojmům, z nichž voněly roztodivné naděje. Teď je to čím dál víc spíš sprosté slovo. Předlistopadový systém si říkal o modernizaci řady sfér i mechanismů. Takovou ovšem, která nebude jen pokoutnou šatnářkou restaurace. Je-li řeč o ekonomice, pak každý skutečný technologický průlom, násobící i podíl na světových trzích, nutně předpokládal koncentraci know-how, finančních i lidských zdrojů. Pokud neměla vést ke kapitulaci vůči cizímu kapitálu a moci, byla jen v silách státu reprezentujícího celospolečenský zájem. Hlavně na trhu spotřebního zboží a služeb bylo zároveň potřeba překonat deficit v řadě položek. Čína na to šla mixem, který vyhověl oběma požadavkům. Co bylo kolektivní investicí - práce, úspor i doložené spotřeby - uhájila a rozvíjela ve společenském vlastnictví. Podnikatelské iniciativě mimo tento rámec dala zelenou na její vlastní účet. Gorbačov byl provinční hochštapler. Ekonomice rozuměl jako koza petrželi. Jeho "reformy" tkvěly v rozkradení kolektivních investic gangem vykuků a grázlů. "Reformy", uvalené na nás po listopadovém převratu, tomu nasadily korunu. Jít "východní blok" podobnou cestou jako Čína - a v lecčem přitom i docela odlišnou, protože z jiné, vyspělejší startovací čáry - jsme dávno úplně jinde. To vše, co jsme už uměli, je ještě mnohem dál, a ne v troskách jako teď  - a všichni Bakalové si jen vzteky hryžou nehty. Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE