PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.09.2018 20:28:30 - Ondřej Přibyl

Grigorij Romanov

Dobrý den, zajímalo by mě jaký měl Grigorij Romanov program pro vedení SSSR. Někde jsem četl, že Romanov napsal celostránkovou statˇ, politické vyznání a program. Přišel jste s ním do styku? Předem děkuji za odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.09.2018 9:48:45 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Za Grigorijem Romanovem byly nezpochybnitelné výsledky. Už v roli konstruktéra námořních plavidel a manažera v branži. A pak coby šéfa leningradské organizace strany - celému miliónu obyvatel města dokázal zajistit nové bydlení za jedinou pětiletku (1975-1980). Andropov ho povýšil do postu člena PB a tajemníka ÚV pro řízení průmyslu a vojensko-průmyslového komplexu. S Romanovem byl vídán pohromadě mnohem častěji než s Gorbačovem. Intermezza s Černěnkem, který byl na samém pokraji sil, však dokázali mazaněji využít ti, za nimiž žádný podobný výkon nebyl (Gorbačov zodpovídal za zemědělství, jež právě tehdy upadalo do ještě hlubších problémů), zato v intrikách byli hotovými virtuózy. Romanova diskreditovali chytlavými fámami (např. o svatbě, kterou měl vlastní dceři uspořádat ve šlechtickém paláci hned vedle Ermitáže, kde se prý masivně rozbíjelo i jakési drahocenné nádobí z carské pozůstalosti, což sám Romanov hravě vyvracel už dokumentací o oné veselce na úplně jiném místě). Romanova však démonizovali hlavně stylem, který je proti nepančovaným komunistům v módě dodnes - plivanci o "stalinistovi", co prý umí jen "utahovat šrouby". Jazýčkem na vahách byl Gromyko. Muž s pověstí "Mr. No" i v amerických špičkách šel na plénu ÚV po Černěnkově smrti k mikrofonu a vylíčil Gorbačova jako muže na svém místě (co se příjemně usmívá, "umí však vycenit o ostré zuby"). Zvolen byl Gorbačov, Romanova dokázal vyštípat do penze už čtvrt roku nato.

Místo rozvoje a modernizace, které měl v plánu a dokázal prosazovat Romanov, nastala doba pustých žvástů, líbivých gest, chaotické bezradnosti a strategické kapitulace. Svého děsivého omylu brzy hořce litoval i Gromyko (viz např. jeho dvojdílné memoáry). Romanov se tím, že Gorbačov je jen "provinční žvanil, který to až do Moskvy neměl jaktěživ dotáhnout", netajil už za časů "katastrojky". Trefné postřehy o "úloze osobnosti v dějinách", jež dávno předtím napsal G. V. Plechanov, se naplnily nadoraz. Vystřídat "starou gardu" Romanov, žijeme v úplně jiném světě - spravedlivějším, bohatším i bezpečnějším.  

Osobně jsem s ním tu čest neměl. Na ty mezinárodní porady vládnoucích stran, jichž jsem se zúčastnil jako mladý kluk, jezdili členové PB a tajemníci ÚV KSSS zodpovídající za jiné úseky (Ponomarjov, Rusakov, Zimjanin, Dobrynin, Medvěděv či Falin). V době, kdy jsem vedl Mezinárodní svaz studentstva, už byl Romanov v nedobrovolné penzi.  Stať, na niž se ptáte, neznám. Zkusím ji sehnat. Dáte-li mi svou mailovou adresu, rád ji pak pošlu i Vám.