PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.09.2018 15:39:09 - Kladeňačka1

Čím vyšší HDP tím více bezdomovců? Konfuciazmus do škol.

Dobrý den vážený pane doktore Skálo . Celosvětovou doktrínou se stala VIZE -- NEUSTÁLÉHO HOSPODÁŘSKÉHO RŮSTU . Celý svět - neustále hospodářsky roste a přesto chudých neubývá , ba naopak snad i přibývá .K čemu je potom to neustálé bohatnutí? Je vůbec možné , existuje nějaká síla na světě která by tento ŠÍLENÝ TREND ---- lačnost boháčů po mamonech zastavila ? Nehledě na to , že bohatí a mocní jdou za svým cílem i za pomocí válek ? To je jedna moje obava .Ta druhá se týká téměř celosvětové amorálnosti a agresivnosti v chování lidí všude ve světě i u nás v režimu - pravdy a lásky . Je možné u nás v ČR zavést tzv. Konfucianismus do českých škol , tak jako je tomu v Číně ? Tato filosofie úcty člověka k člověku dělá lidi ohleduplnějšími a šťastnějšími než ta filosofie Západu Harpagonismu , narcismu. Může v tomto směru KSČM něco udělat ? Děkuji Vám za odpověď . Ať se Vám v životě daří.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.09.2018 11:28:14 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Ten halasně vytrubovaný růst má vad kráse hned několik. Lví díl toho, co roste skutečně, a ne jenom papírově, končí na kontech hrstky majetkových a příjmových "elit". V jejich špičkách zažívá obludnou reprízu to, co vedlo k pádu feudalismu. Stále víc mamonu, vydolovaného z cizích mozků a rukou, se mění v jakési dědičné perpetuum mobile - a stále víc peněz, vytunelovaných z cizí práce, už je rentou, a ne ziskem z podnikání, spojeného s vlastním rizikem. Na oltář toho perverzního koloběhu se stále víc hazarduje i se životním prostředím. A stále větší díl růstu je ve skutečnosti jen "růstem". Zahrnuje totiž í zisky z finančních trhů, kde žádné reálné hodnoty nemají jak vzniknout. A vedle toho i všechny faktury za právní, poradenský a jiný servis, účtované nezřídka v pobuřujících sumách - a mnohdy i za úkony typu jak se vyhnout zdanění či vylhat se z jiných porušení zákona.

Morálku formují hlavně reálné poměry, a ne moralizující kazatelny. Tam, kde je "cosi shnilého", zahnívá i tato sféra. Konfucius byl moudrý muž. Žil ovšem v úplně jiné době i zemi s docela odlišnou kulturou a mentalitou. Pokud se ze všeho nejvíc vyplácí právě darebáctví, lekce z etiky s tím zmohou jen moc málo. Ohleduplnější vztahy lze ve finále budovat jen úměrně tomu, jak "ohleduplné" jsou ekonomické a sociální poměry. Za kapitalismu - dvojnásob jeho dnešní degenerace - je šance jen na velice omezený pokrok. "Harpagonismus" přestane tahat za delší konec, teprve až se mu utne tipec v praxi.