PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.10.2018 9:18:58 - DenisZ

Trochu skromnosti a pokory pro prosazování sociální spravedlivosti v naší těžce zkoušené společnoisti.

Opravdu považujete předsedu Filipa, jednoho z nejzkušenějších věcných moudrých politiků, za přežitek ? To by mně mrzelo.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.10.2018 16:30:13 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Apely na skromnost a pokoru bych bral, pokud se uplatní na všechny stejně, a ne jen na někoho. KSČM prohrává jedny volby za druhými. Ona těžce zkoušená společnost zjevuje své pasti přehledněji, než kdy dřív. "Elity" za pět prstů si s nimi už neporadí. Kritické nálady rostou. A s nimi i poptávka po alternativě. Nám ale voliče luxují po statisících partaje, které kapitalismu upsali duši. Znovu a znovu. A stále ostudnější měrou. Voliče znovu nabírá i pravice, co byla nedávno skkoro na odpis. Právě ta, kterou slíbil držet při zemi náš vztah k vládě. Po čtyřech debaklech po sobě stojíme jednou nohou nad propastí. Pokud tam spadneme, návrat zpět může trvat generace. Kde jinde jsou skromnost a pokora namístě, než právě tváří v tvář takovému propadáku?

"Osobní revanšismus" nemám v nátuře. Přestože to byl Vojtěch Filip, kdo se zachoval nefér ke mně, a to už několikrát. Pod pás jsou i jeho dnešní nálepky "rozvraceče", ba v jakémsi "cizím zájmu". Vane z nich slovník Andreje Vyšinského. Věcný argument z nich ne a ne vypadnout jeden jediný. Tak jako ze všech dřívějších pokusů nasadit mi psí hlavu. Jsem přitom ve straně asi o patnáct let déle. A právě proto, abych to nemusel tutlat, jsem odmítl i luxusní nabídky, jak se uvelebit "za vodou". Za cenu existenčního tobogánu, k němuž taková volba umí vést. 

Já vedu s Vojtěchem Fillipem spor o to, kudy dál v politice. Vyříkat si to jako chlapi - a najít společnou řeč - jsem mu nabízel už mnohokrát. Naposled před naším X. :sjezdem. Nebyl zájem. Nabízím mu to i teď. Bez emocí a "předběžných podmínek". Se závazkem, který říkám i na televizní kamery - abych se musel propadnout hanbou, kdybych z toho pak zkoušel vycouvat. Vojtěch Filip je prvním místopředsedou Poslanecké sněmovny PČR. Roli vrcholného ústavního činitele hraje profesionálně. A říká snad někdo, že tomu tak nemá být i nadále? Žádá snad kdokoli soudný, aby se za ním v politice zavřela voda? Uvolní-li prostor změně, jíž musí projít politika KSČM,  náš spor končí přesně v ten moment.  A kdo by v něm pokračoval i pak, postavím se mu tak, jak zní mé příjmení. 

Upírat komukoli reálné zásluhy - a popírat, co umí a měl by dělat - je mi cizí. Dočkáme se toho i v opačném gardu? Co myslíte?