PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.11.2018 9:49:36 - ufikus

Otázka pro historika

Jsem přesvědčením celý život komunista, i když jsem po 89 knížku odevzdal a zařekl se, že už nikdy do žádné strany nevstoupím. S odstupem let když se dívám na celý vývoj, tak mám jeden dojem a zajímal by mně váš názor. Mám pocit, že komunistické ideje mají šanci jen v případě, kdy za nimi stojí nějaké určité procento populace aby si udrželo „myšlenkový“ vliv ve společnosti . Zdá se mi, že jsme vlastně prohráli 2. světovou válku a nacisti byli úspěšní. Přesvědčení komunisté prostě stáli v prvních liniích a většina nepřežila. Zastoupení v populaci tím kleslo pod kritickou mez a moci se chopili oportunisté ve straně (v SSSR Chruščov a jeho klika). Na základě výsledků války u nás sice přišel únor, ale režim jako takový byl již tehdy citelně oslaben a narušen. Tak nějak to cítím, že prostě ideu nahradila ideologie a ideologisté. Nejsem si tím úplně jistý, proto pokládám tuto otázku vám jako historikovi. Je to pokus o zohlednění přehlížených skutečností které časem smetou i to nejlepší.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.11.2018 17:20:35 - PhDr. Josef Skála, CSc.

V tom, co Vám leží na srdci, je jistě také kus pravdy. I ten ovšem závisí na tom, co je ve finále ze všeho nejdůležitější. Tedy na schopnosti politického subjektu, který má naše krédo ztělesňovat a tlumočit. Lidí, s nimiž se poměry nemazlí, je spousta. Přibývá i těch, komu sice nic nehrozí, lecčeho mají ale také "plné zuby". Jedni i druzí hledají alternativu. A právě ta se z politiky vytratila už téměř úplně. Pro ty, kdo by ji měli mít v "popisu práce", je to samozřejmě pohodlnější. Logicky ovšem "jen do času". Bez profesionálních politiků se neobejde ani kapitál. To samé však platí i o miliónech lidí, žijících z prodeje vlastní práce. A právě tady nastal děsivý deficit. Kdo ho chce napravit, musí mít nervy ze železa. Jdou po něm jak ti, komu staví zrcadlo, tak přičinliví gážisté panující moci.  

Ano, má to i dlouhý rodokmen. Obrana proti přesilovce stála životy či zdraví spousty těch, kdo potom citelně chyběli. Tím snáz pak moc padala i do klína všelijakým šejdířům a amatérům. Už od poloviny 50. let - i na vlně "katastrojky" a jejího díla zkázy a kolektivního bezvědomí. Množina, s níž se doba nemazlí a bude mazlit stále méně, však už jen poroste. A s ní i poptávka po skutečné alternativě. O to už jde a půjde stále víc. Nazvali jsme to chytlavým slůvkem RESTART. Držte nám palce! Nechcete se k nám přidat?