František Kopřiva

Profil není spravován mnou. Dotazy můžete psát mailem.
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.01.2019 11:09:32 - soumrak

Jaký je váš názor na význam našeho členství ve V4?

Jaké + a - to pro nás má? Nebo myslíte, že je to zbytečná aliance? Opravdu jsem o vánocích na politiků neměl náadu, takže se ptám zpětně. Proč jste v projevu prezidenta kritizovali (Bartoš na ČT1) právě to, že Zeman vyzdvihl naše zapojení ve V4? Nemyslíte, že kritiku si zasloužili spíše jiné pasáže jeho projevu - jako třeba, že ti s jiným názorem by měli mlčet. Mlčet nebudou. Smutné je, že je to vám politikům lhostejné. Většina se bojíte diskutovat s těmi, co mají jiný názor než vy.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.01.2019 15:54:23 - František Kopřiva
Dobrý den,

V4 má nepochybně své plusy. S členskými zeměmi mám podobnou kulturu, s mnohými sdílíme části historie a často řešíme i podobné společenské i jiné problémy. V těchto aspektech je toto společenství skor jistě prospěšné.

Problém ale je, zejména když se začneme jako V4 vymezovat proti ostatním společenstvím, zejméma co se týká témat, kde by se mělo spolupracovat co nejglobálněji. Jak prezident, tak premiér nekriticky vyzdvihují Orbánovské autoritářské postupy a politiku, zatímco se v Maďarsku rozpadá demokracie a zavírají univerzity.

Nejsem si jist, kterou kritiku projevu jste slyšel, ale Ivan Bartoš mimo jiné silně kritizoval prezidentovo rozdělování společnost na "lepšolidi" a ostatní, také zlehčování varování bezpečnostních služeb, umlčování protestů nebo třeba klasické znevažování novinářů.

Zjednodušeně nebyl to proslov na podporu diskuse a demokracie, ale nenávisti a autoritářství.