PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.01.2019 10:49:40 - Kozmo

Jak hodnotíte snahy o vznik případného dvoustátu Francie a Německa a jeho vliv na EÚ

Vážený pane doktore, jak hodnotíte případné snahy o vznik dvoustátu Francie a Německa? Jaký by to mělo vliv na EÚ, stejně tak na malé státy jako je ČR? Myslíte, že většinový systém řízení EÚ je demokratický? V našem mediálním prostoru naprosto chybí objektivní posouzení uvedeného vývoje! Děkuji.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.01.2019 9:39:41 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Evropská unie není o "solidaritě", ale o "právu" silnějšího. Nový vztah mezi Německem a Francií tu krutou pravdu, kterou si leckdo nechce připustit, zpřehlední ještě mnohem víc. Od nás mizí rok co rok v zahraničí až kolem celé šestiny HDP. Hlavně do Německa, nemalou měrou i do Francie. Když média, hrající na trhu přesilovku, řeční o "dvourychlostní" (či "vícerychlostní") Evropě, bulíkují lidi iluzí, že nám snad někdo nabízí vstupenku do té "rychlejší" - a pokud tu domněle "unikátní šanci" propásneme, zoufale si ublížíme. Je to šejdířská agitace za to, abychom se "západním partnerům" podvolili ještě víc. Právě to nás však ještě víc sráží mezi poražené těch dostihů. Nový "dvoustát" se přirozeně stane klackem ještě neurvalejšího "práva" silnějšího. Jakýkoli jiný výklad si jen trapně lže do kapsy.