JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.09.2019 10:37:05 - chromozom

Kolik vaše vláda ušetřila a snížila státní dluh?

Zdá se mi to, nebo vám prostě rapidně dochází zdroje, a tak začínáte měnit i čísla ˇodhady) v rozpočtu. Co budete dělat až bude ekonomika bude zase v krizi?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.09.2019 10:36:34 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
rozhodně bych nemalovala čerta na zeď. Situaci za hranicemi samozřejmě bedlivě sledujeme, ale aktuální dění nám v tuto chvíli nenaznačuje, že by naši zemi měla v dohledné době zasáhnout recese. Je pravda, že nám ekonomika trošku zpomalila, ale rozhodně není na konci s dechem. Její růst byl v předchozích letech mimořádně silný a teď se zkrátka vrací na svůj dlouhodobý průměr. Podle našich nejnovějších propočtů by měla česká ekonomika letos stoupnout o 2,4 % a příští rok o 2,2 %. To jsou stále velice pěkná čísla.
 
V posledních letech jsme napravovali nespravedlnosti, které zůstaly po předchozích vládách. Podnikli jsme řadu kroků ke zvýšení životní úrovně občanů v naší zemi. Přesto ale udržujeme veřejné finance přebytkové a jejich zadlužení nízké a stabilizované.
 
Poměr státního dluhu na HDP jsme snížili ze 41,1 % v roce 2013 až na loňských 30,6 %. A nominální výše státního dluhu za stejné období klesla o cca 61 mld. Kč. Letos by pak podle našich propočtů měl poměr státního dluhu na HDP klesnout dokonce pod 30 %. To oceňují prestižní ratingové agentury, které naši zemi opakovaně dávají vynikající hodnocení. Znamená to, že lidé pohybující se na světových finančních trzích považují naší zemi za důvěryhodného a spolehlivého partnera.
 
Na tom, že jsme v návrhu státního rozpočtu na příští rok aktualizovali výši příjmů i výdajů, není nic neobvyklého. Predikce byly označeny nezávislým panelem expertů - Výborem pro rozpočtové prognózy - za realistické. Ovšem oproti předběžnému návrhu státního rozpočtu z května byly v prognóze příjmů zohledněny hlavně nové příjmy, zejména sazbová novela, digitální daň nebo úprava pravidel tvorby rezerv pojišťoven. Tato opatření ještě tehdy nebyla  dokončena, resp. schválena vládou, proto jsme je nemohli do tamějšího návrhu rozpočtu zařadit.

A konečně, do návrhu státního rozpočtu se promítají také úsporná opatření na výdajové straně! Zejména jsem hrdá na to, že se mi daří rušit dlouhodobě neobsazovaná pracovní místa, stejně jako řešit provozní úspory jednotlivých úřadů, včetně racionalizace počtu zaměstnanců.
 
S úctou
Alena Schillerová