Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.09.2012 12:47:14 - kiki

KSČM a podíl na moci

Zasílám Vám příspěvek a potřebovala bych vysvětlit zda jsou skutečně takové smlouvy, které brání tomu, kdyby Vaše strana zvítězila, že nemůže sestavit vládu.Já osobně bych Vám vítězství přála a považuji přiložený příspěvek za propagandu.Ona ta moznost, zebyse CSSD spojila s Lidovci a se stranou pana Zemana je nepravdepodobna, a i s podporou KSCM je to nerealne, protoze, i kdyz ma KSCM soucasne (viz dnesni statiska) tak vysokou podporu, neni to technicky mozne. Po prevratu v roce 1989 je KSCM pouze predurcena k tomu, jednu jakoukoliv vladu podporovat a to si pravdepodobne sympatizanti teto strany neuvedomuji, protoze existuji smlouvy/dohody/usneseni, kde je KSCM vyloucena z jakehokoliv vedeni statu. Divim se, ze Vam to jeste nedoslo, a nebo si to nechcete pripustit? Volte KSCM, je to Vase vec, ale ve vedeni statu ji jiz neuvidite a nezazijete. V Ceske Republice je totiz parlamentarni demokracie a KSCM tam nema co hledat (vladnouci strana). Jedina moznost je ta, ze si zvednete Vase tluste zadky od PC a zopakujete si rok 1989, ale tomu neverim, protoze vetsine obcanu v CR se dari lepe, nez za tehda ...je to od osovy z Německa a né psáno poprvé.Jaká je pravda?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.09.2012 13:01:06 - Ing. Jiří Dolejš

legitimitu KSČM nezpochybnila ani pravicová vláda, byť v tomto duchu dostala podnět od skupiny pravicových senátorů. Takže pokud jde o parlamentní demokracii, tam problém není.

Pokud jde o poltickou pravici, tak tam nesoulad poltických programů je jasný. Pokud jde o spolupráci s ČSSD, tak tam existuje kritické vymezení směrem ke KSČM a zejm. k potřebě aby se vypořádala s minulostí.

Ale toto tzv. bohumínské usnesení je historického data a např. v krajích už bylo překonáno. KSČM také zkušenost s minulým režimem kriticvky vyjádřila už před dvaceti lety. Ve dvou krajích jsme byli od roku 2008 součástí koalice (jako Die Linke v zemských vládách).

Takže koaliční potenciál KSČM existuje a myslím, že roste. Ponechme to vývoji a především názorům občanů ČR (samozřejmě i komunikaci politiků, jejichž názory se liší a také vyvíjejí). :