Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.09.2012 11:21:33 - isu

Jak na sociální spravedlivost

Velmi rád by jsem znal Váš názor na nový model socialismu pro 21. století. Jsem si vědom, že je to otázka zatím pro vzdálenější budoucnost, ale v zemích jako je Venezuela, Nikaragua se jednotlivé prvky již úspěšně uplatňují. Nicméně v každé zemi jsou jiné okolnosti, podmínky, kultura i smýšlení lidí. Věříte, že by tento model nového socialismu mohl mít úspěch v budoucnosti Evropy, nebo její části ? Bude KSČM ochotna připravovat alespoň podmínky a půdu pro postupné budování tohoto systému....pokud k tomu bude mít možnosti?
Děkuji.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.09.2012 16:50:25 - Ing. Jiří Dolejš

Správně připomínáte systémové řešení sociální spravedlivosti. Pro nás v ČR jsou u těchto dlouhodbých cílů důležité evropské podmínky a evropský kontext. Stará průmyslová země jako ČR je  poněkud v odlišné situaci. než střední či jižní Amerika.

Primérně ovšem jde nyní v ČR o to aby se zastavil rozpad vládnutí a upevnily základy rozvoje ekonomiky. Čím hůře tím lépe je cesta do pekel a ne k sociální spravedlnosti.  Aktuální úkol je nyní především realizovatelná alternativa klíčových reforem - od veřejných financí po veřejné služby, fungující a ne rozkradený stát. mK tomu je třeba uzavírat aliance se sociálními a poltickými spojenci.

Prostě aby se o sociálním státu jen nežvanilo, aby se nerozmělňoval v kompromisech s pravicí (jak v minulosti se stávalo ČSSD). O socialistické perspektivě (kterou má KSČM v programu) se pak má cenu bavit nejen dlouhodobě,ale také  v co nejširším záběru (ntedy ejen část Evropy, ale rovnou řekněmě její podstatná část ony podmínky musí mít).