Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.08.2020 15:25:21 - Karel z depa

Budoucnost KSČM

Nemyslíte, že váš problém je i v tom, že se nedokážete vyrovnat s minulostí a pořád se podřizujete zájmům Ruska? Proč jste se třeba neomluvili za to, co v minulosti strana páchala, nedistancovali jste se od toho a nezačali znovu jako levicová strana? Jakmile se také ČR dostane do sporu s Ruskem, vy se ho zastáváte. Vymíráte, mladí k vám nechtějí. Proč asi? A jak si představujete nové vedení strany? Nemyslím teď ani tak personálně, ale spíš co od něj čekat. Když pojedete v zajetých kolejích zřejmě brzy dojedete a skončíte.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.10.2020 19:06:13 - Ing. Jiří Dolejš
     KSČM vznikla v roce 1990 transformací z někdejší statostrany a součástí tohoto transformačního kursu bylo i vypořádání se s minulostí. Jasně jsme se distancovali od zneužívání moci minulým režimem (spolu s omluvou) a přijali demokratické principy plurality jak v poltické, tak ekonomické oblasti. Pokud místo rozvíjení tohoto kursu se někdy sklouzne do nostalgie po starých časech, či k imitaci populistickému nacionalismu, nepomáhá to, ale strategii zmíněného destalinizačního kursu jsme jako celek po 30 let neopustili. Udržet zbylé voliče je nutné, ale musíme získat zpět voliče, kteří šli z pragmatických důvodů jinam.     Ano,  v posledních letech došlo k mátožnému přešlapování a samozřejmě nezvládli jsme dostatečně nároky nouzové taktiky dočasné tolerance vlády ANO a ČSSD podporované Milošem Zemanem, jako vlády menšího zla. Strana konzervativních nostalgiků by ale samozřejmě těžko mohla být avadgardou lepší společnosti, stejně jako by nepomohlo programové sbližování ke xenofobní pravici. Lovit protestní hlasy zradou levicové orientace, ke které patří jasný antirasismus a antifašismus,  by budoucnost KSČM také nezachránilo. Zůstat důslednou levicí 21. století a ostřeji vystupovat ze stínu Andreje Babiše. To je i vzkaz sjezdu, který by měl proběhnout v Brně na konci listopadu.       Je jasné, že strany potřebuje novou energii, ale zároveň musíme vyslat jasný signál, že míříme dopředu a ne zpět či že neuhýbáme k bažině nacionálního populismu. Sázka pouze  na tradiční voliče jako hra na jistotu zjevně nemůže stačit, proto je otevření se nejen mladým tvářím ale především novým myšlenkám je to co nám může zachránit budoucnost. Personální změny nemohou být k horšímu, proto nejde v prvé řadě o nějaké personální pomsty, ale o schopnost učinit další promyšlený krok vpřed.  Změny z leknutí místo dalšího modernizačního impulsu by jen zvýšily destruktivní chaos. A ano, taková strana by si ani záchranu už nezasloužila.