PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.01.2021 16:20:43 - Uljanov

Dobrý den, pane doktore.

Chtěl bych se zeptat na účast KSČM ve volbách. V. I. Lenin totiž píše ve svém díle Stát a revoluce na straně 7, cituji: "Je potřeba ještě poznamenat, že Engels celkem jasně nazývá všeobecné volební právo nástrojem panstva buržoazie". Nebylo by lepší se na volby, které jen upevňují moc buržoazie vykašlat a soustředit se raději na něco o několik řádů podstatnějšího, tedy na přípravu revoluce?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.01.2021 16:54:23 - PhDr. Josef Skála, CSc.
  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE Úkolem stran našeho typu je skutečně mířit za hranice kapitalismu. Umět to promítnout už do politiky pro "tady a teď". Mít jasnou představu, co a jak podniknout za situace, kdy šance vyrazit za horizont kapitalismu nastane. A systematicky na to připravovat své vlastní řady. Nejste zdaleka sám, komu vadí, že tohle vše je dnes vytlačeno kamsi "ad acta". Zdaleka sám nejste ani v tom, že volby a parlament nemohou být hlavní, ne-li pomalu jedinou otázkou, jíž se reálně věnuje pozornost. Právě to totiž, a to zcela nevyhnutelně, vede i k úpadku samotných volebních výsledků. Skutečným kritériem naší práce je to, nakolik v nás lidé spatřují alternativu, stojící za pozornost a aktivní podporu. Schopnost vnášet do politiky témata a zorné úhly, vyjadřující klíčové zájmy všech, z jejichž práce bohatnou zazobanci. Vyhrávat o tyto otázky veřejné souboje - a hnát tak do defenzívy viníky trablů lidí, s nimiž se kapitalismus nemazlí. 

Z toho však neplyne paušálně záporný vztah k volbám a parlamentu. Leninův citát, který uvádíte, pochází z doby I. světové války. Podobné u něj najdete i v jiných etapách, kdy carské samoděržaví volby a parlament zatrhlo buď úplně, anebo jen jako vyslovenou parodii na vše, o čem je demokracie. Za situací, kdy byl režim v krizi a volby i určitou, jakkoli většinou jen krajně formu zastupitelské demokracie musel připustit, vedl ten samý Lenin naopak tvrdý boj proti tzv. otzovistům, prosazujícím neúčast ve volbách hlava nehlava. 

Pravda je vždycky konkrétní, jak to napsal už Hegel, jeden z našich myšlenkových předchůdců. Platí to i pro dané téma. U nás to zatím tak daleko, že by se volby a parlament nedaly využít k obraně a prosazování klíčových sociálních i národních zájmů, ještě nedošlo. Skutečný problém tkví v tom, nakolik se prostoru, který stále nabízejí (jakkoli velice okleštěného), skutečně využívá k tomu, co je naším úkolem. A zároveň v tom, o čem už byla řeč - tedy v plíživé kastraci politiky strany na otázky, které má právě na pořadu parlament. A tím většinou i na zorné úhly a návrhy stran a hnutí, které v parlamentu tahají za delší konec - na úkor vlastní suverénní a průbojné politiky.