JUDr. Petr Hulinský, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.02.2011 11:08:05 - straka

V roce 2007 ČSSD neměla resort obrany ve své gesci

Jste stínovým ministrem obrany socialistů. Noviny píší o to, že v roce 2000, to jestř za vlády ČSSD utratila armáda obrovské peníze za nákup zbytečného radiolokátoru se srandovním názvem Komár. Alexandr Vondra je pro Vás skvělým terčem, ale jak se stavíte k fatálním chybám ČSSD z minulosti?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.02.2011 13:43:19 - JUDr. Petr Hulinský, Ph.D.
Vážený pane,
děkuji Vám za Váš zájem o problematiku armádních akvizic. Je to bezesporu důležité téma.
Co se týká Vašeho konkrétního dotazu ohledně radiolokátoru Komár, je třeba vycházet z  faktů a ta jsou následující: radiolokátor byl vyvíjen od konce  80. let do roku 1999 v pardubické Tesle a v roce 2000 jej armáda zakoupila za 67 milionů korun. Radiolokátor, ač byl zařazen do výzbroje, nesloužil úplně svému účelu, což bylo dáno změnou postavení a úkolů naší armády po roce 1989.
V roce 2007 (v době kdy byla ministryní obrany Vlasta Parkanová, tehdy za KDU-ČSL) byl prodán za velmi nízkou cenu 188 tisíc korun, ačkoliv se jeho cena i tehdy držela vzhledem k životnosti až 15 let v řádu milionů korun. Dalo se ovšem  rozhodně uvažovat o jeho výhodnějším prodeji na zbrojním trhu - samozřejmě při respektování všech regulí, které si stát pro prodeje zbraní a zbraňových systému stanovil. Ale také se mohlo počítat s jeho nasazením v  naší misi v Afghánistánu - využití by zde jistě našel. Že se ani jednu z těchto variant nepodařilo realizovat  není ovšem fatální chybou ČSSD, která v roce 2007 neměla resort obrany ve své gesci, nýbrž tehdejšího managementu ministerstva v čele s ministryní Parkanovou. Dlužno dodat, že za dobu, kdy byla ona ministryní, došlo k řadě dalších závažných pochybení v armádních akvizicích. Fatální chyby bych tedy hledal jinde.
S pozdravem  JUDr. Petr Hulinský, Ph.D.
místopředseda Výboru pro obranu a bezpečnost PS PČR