Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.04.2023 18:12:44 - laco

Ministerstvo financí - jeden kiks za druhým

V médiích se objevila informace o tom, že vznikl v rozpočtu státu další schodek a to ve výši 60 miliard korun. Tento schodek měl vzniknou nesprávným odhadem v příjmu daně z neočekávaných příjmů, kdy se na příjmové straně očekávala částka 100 miliard Kč a realita má být 40 miliard Kč. Jak Vy hodnotíte v této souvislosti práci vlády, hlavně pak ministerstva financí, a to i vzhledem k předchozímu "promáchnutí", kdy na výdajové straně nevyčlenila žádné finanční prostředky na mimořádnou valorizaci důchodů a situaci s valorizací důchodů pak řešila na hraně či spíše za hranou zákonnosti.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.04.2023 6:19:14 - Ing. Antonín Seďa
 Tato vláda je nekompetentní a zřejmě prozatím nejhorší od listopadu 1989. nejde o to, že dělá chyby, ale jde o to, že se z chyb nepoučí a proto vrství chyby další a další. Těch 100 miliard korun z windtax byly nadhodnoceny od samého počátku a vláda to musela vědět, když to věděli ekonomové. Problém byl v tom, že vláda zvolila špatnou strategii a namísto většího zdanění korporátu a zejména finančních institucí, šla tímto směrem. Podobně je to s výší zastropování cen energií, kdy tato výše je nad rámec cen, které platí občané a firmy sousedních zemí. Tím se zhoršuje konkurenceschopnost českých výrobců. Tomu nepomáhá ani vysoká inflace, způsobená zejména vysokými cenami energií, ani silná koruna vůči UDS a EUR. Vláda nechce snížit zastropování cen ze dvou důvodů. Tím prvním je úspora státního rozpočtu a tím druhým většá výběr DPH z takto vysokých energií. Takže občané a firmy plaťte, vždyˇ%t o nic nejde. Ale jde vládo, protože to bude mít dominový efekt na růst chudoby, zadlužení a posléze na konkurzy a bankroty firem a podnikatelů. A to opět způsobí vysokou nezaměstnanost, chudobu, tlak na sociální dávky ze státního rozpočtu a snižování spotřeby. Na jednu stranu vláda hledá úspory na výdajové stránce státního rozpočtu a na straně druhé chtějí snížit daň z hazardu. Na jednu stranu se snižuje valorizace penzí a zvyšuje se DPH, na straně druhé se přijímají noví státní úředníci či se spolufinancuje válka na Ukrajině. Prostě v rozhodování vlády a nejen této vlády, schází zodpovědnost a elementární spravedlnost vůči těm, kteří je zvolili.