MUDr. Jiří Mašek

  • ANO 2011
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.05.2023 9:48:00 - honzikl

dostatek léků

bude opravdu na podzim dostatek léků? mam malou vnucku a bojim se, aby mela pripadne sirupy.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

kašlálek

Odpověď

30.05.2023 18:42:57 - MUDr. Jiří Mašek
 Upřímná odpověď je- nejsem si jistý. Současná situace je stále špatná, v některém sortimentu i kritická, doplňuji textem  od  lékárnice na zlínsku :
Dostupnost antibiotik pro malé děti:K dnešnímu dni - tedy k 29.5.2023Peniciliny: NENÍ ani jeden - v sirupové formě není: phenoxymethypenicilin, amoxicilin ani potencovaný amoxicilinnejsou ani z Polska dovezené "záchrany"dospělácké tablety v-pnc přijdou 1x za měsíc 10ks maxdospělácké augmentiny a amoksiklavy jsou - ale co s kojenci?? Cefalosporiny:pro děti NENÍ ani jedenv tekuté formě není  - cefuroxim, cefprozil - NICnon lege artis se půlí, ba i čtvrtí 500mg xorimaxCefzil není vůbec žádnýMakrolidy:NENÍ žádný sirupový klaritromycin !!!nejsou ani 250mg tbl. pro větší dětizůstává poslední Mohykán Sumamed sirup ve dvou silách, ale jako bakteriostatické atb nás asi v epidemii spály, která pořád ještě dobíhá, nezachrání.
Bojujeme jak se dá. Přepočítáváme, půlíme, čtvrtíme. Neuznávám pětileté spratky, kteří nechtějí spolknout tabletu - to je problém matky a její výchovy. Ale děsím se když vidím vstupovat do lékárny matku s kočárkem a receptem v ruce. Kdo nezažil strach o nemocné tříměsíční miminko, pro které není k sehnání lék, druhá, třetí ani čtvrtá náhrada, nepochopí vážnost situace.
Takto jsme dopadli v 21.století...Celou dobu tlačíme na ministra zdravotnictví aby přijal razantní kroky k nápravě, je škoda, že přes jasný vývoj rostoucího nedostatku léků,  prováhal zhruba půl roku.Základní léky musí být k dispozici.