Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.06.2023 14:38:59 - laco

Ukrajina ve "velké válce" již od roku 2014. Proti komu?

Volodymyr Zelenskyj:"Naše jednotky v regionu jsou jedny z nejlepších, které máme. Je to velká skupina, kterou chce Rusko obklíčit a zničit. Je to 44 tisíc profesionálních vojáků, kteří bojují ve velké válce už od roku 2014". Ruská speciální vojenská operace na Ukrajině byla zahájena počátkem roku 2022. S kým tedy ukrajinská armáda vedla "velkou válku" od roku 2014. myslel tím snad "velkou válku" ukrajinské armády vůči lidu Donětska a Luhanska?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

ptata, Vida, 100vka, Bajajka, Pamětník2

Odpověď

17.06.2023 8:27:48 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za dotaz. Nejsem sice specialista na mezinárodní vztahy, ale poučen historií si dovolím sdělit svůj názor. Změny ve střední a východní Evropě ve prospěch Západu změnilo pozici Ruska a jeho vstřícný postoj se změnil v postoj ochrany národních zájmů RF. Tím pádem vyvstalo úsilí získat na svoji stranu země, obklopující Rusko. Proto byl tlak na ukrajinské vedení, aby se přiklonilo na stranu RF. To se sice podařilo, ale kyjevský Majdan vše zvrátil a proruský prezident i vláda skončila v zapomnění. Proruské nálady a proruské obyvatelstvo v Donětsku a Luhansku se postavilo proti nacionalistickým zákonům, jako bylo omezení jazyka či slíbené prvky suverenity těchto oblastí. Proto došlo k vyhlášení Doněcké a Luhanské republiky, což zapříčinilo ozbrojený konflikt na východě země. Mezinárodní tlak sice podpořil uzavření Minských dohod, ale jak všichni víme z rozhovoru bývalé německé kanckéřky, minské dohody se nejen nedodržovaly, ale staly se záměrem pro přípravu Ukrajiny na válečný konflikt. Ten propukl poté, co Ukrajina zvýšila politický, ekonomický a vojenský tlak na tyto dvě republiky a Západ přes varování RF nekonal. Takže ano, od roku 2014 zuří ozbrojený konflikt, který v současné době má dva aktéry: Ukrajinu s podporoou Západu na straně jedné a Ruskou federaci na straně druhé. Osobně si myslím, že Západ a zejména USA si řeší své dlouhodobé politické a ekonomické zájmy ve své zahraniční politice a snaží se ekonomicky a politicky zničit svého bývalého globálního soupeře. V poslední době je sice v popředí zájmu americké zahraniční politiky Čína, proto USA přenechávají iniciativu v tomto boji evropským zemím. Sami podporují Ukrajince finacemi, tedy dlouhodobými půjčkami a zbraňovými systémy. Tento dlouhotrvající konflikt prozatím nemá diplomatické řešení, nicméně je chybou se domnívat, že UKrajina donutí Rusko ke stažení svých vojsk z okupovaných území. Prostě proto, že Západ nabídl Ukrajině členství v NATO a to jde proti strategii ochrany RF.