Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.01.2013 11:43:34 - capablanca_jet

Jaká levicovost a kdy

Pane poslanče, poněkud mě udivuje Vaše část odpovědi, že lze jen spekulovat, proč paní Bobošíková kandidovala v r. 2008. Byl jste v té době tuším místopředsedou strany, takže se dá předpokládat, že byste neměl spekulovat, ale vědět, proč tomu tak bylo a kdo vše byl na seznamu oněch 17 zákonodárců za KSČM, kteří tuto paní navrhli. O čem ale lze spekulovat, zda měla KSČM vůbec zájem podpořit levicového kandidáta. Osobně si myslím, že neměla. Šlo o to pomoci opětovně zvolit V. Klause. A vše se dálo v koordinaci s ODS (Tluchoř - Filip atd.).

Ptám se tedy: kandidovala KSČM raději pravicovou kandidátku paní Janu Bobošíkovou, aby pomohla k opětovnému zvolení V. Klause prezidentem?
A uplatňuje KSČM tzv. levicová kritéria, kdy se jí to prostě hodí?

Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.01.2013 13:43:35 - Ing. Jiří Dolejš

Do leva bylo možno prezidenta voiit v roce 2003 a stejně to nevyšlo. V roce 2008 opravdu nebylo kriterium levicovosti. Volby v roce 2006 rozdaly v parlamentu zcela jinak karty.  I když mnozí možná tehdy nevnímali  paní Bobošíkovou jako pravicovou, tak myslím že za levicovou jí už pro to, co prezentovala v Evropském parlamentu  nepovažoval nikdo. Já dlouhodobvě vidím shodu např. v požadavcích typu benešovy dekrety, ale protievbropská rerorika to už není a vlastenecká rétorika pí JB mi připadá poněkud povrchní.

Ano ty podpisy existují (jinak by to nešlo)e, ale o ně nejde.  Ty jen naplnili určité politické zadání stranických orgánů.  A dDo hlav lidí při hlasování nevidíte. Přiznámse že pro mne americké občanství jana Švejnara nebylo nepřekročitelnou abrierou, ale respektoval jsme usnesení. Já vím že existují dvě zdůvodnění a) odprezentovat KSČM jako stranu na niž se nestydí ani lidé s jinými názorxy b) použít poslance a senátory jako užitečné idioty aby vyčistili cestu kalosuvi. Opravdu nehodlám spekulovat, na kterém z vystětlení je víc pravdy. orgány KSČM tehdy rozhodoly a usnesení bylo naplněno.

 Nakonec. levicá kriteria mohou být různá. Např. podle think tanku CESTA mje pí  Fischerová (dříve Unie svobody) levicovější kandidát než Zeman (dříve ČSSD). Za důležité mají koncept civilního prezidentství. respekt vůči mezinárodnímu právu, princip kolektivní bezpečnosti, mezinárodní zprostředkování a vyjednávání, podstatné prohloubení evropské integrace zejména v sociální a ekonomické oblasti. úsilí o rovnoprávnost nejen různých typů menšin. Ale samozřejmě možné i tradičnější pojetí levicovosti - více pečovatelské,