JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.05.2013 10:21:02 - Filip Kotrba

Na obdobný dotaz jsem již odpovídal

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek navrhuje zřízení speciálního útvaru odborníků, vyšetřujících velkou korupci ve vysokých kruzích. Protikorupční žalobci by měli mít na starost také pletichy v insolvenčním řízení, sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky nebo pletichy při dražbě se škodou nad 150 milionů korun. Říká se, že v jeho čele by měla stanout současná vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Co na to říkáte?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.05.2013 9:30:52 - JUDr. Miroslav Antl
Na obdobný dotaz jsem odpovídal začátkem července loňského roku, kdy jsem mj. uvedl, že (velmi) vítám zřízení Zvláštního útvaru pro boj s korupcí, závažnou finanční kriminalitou a terorismem, který sdruží nejkvalitnější státní zástupce z okresních, krajských a vrchních státních zastupitelství. V čele útvaru bude stát náměstek nejvyššího státního zástupce, a to pouze po dobu jednoho – rovněž desetiletého – funkčního období. Jmenování náměstka bude nezávislé na politické moci. Jednotliví státní zástupci budou k útvaru přiděleni Nejvyšším státním zástupcem na 7 let s tím, že toto jmenování bude moci být i opětovné… To je součástí nově navrhovaného zákona o státním zastupitelství.

Rovněž v červnu 2012 a 21. dubna 2013 jsem pro Parlamentní listy k tomuto útvaru v podstatě uvedl, že legislativní proces v našem Parlamentu čeká projednávání zásadního nového zákona o státním zastupitelství, který předložil pan ministr spravedlnosti JUDr. Pavel Blažek. Tento návrh má posílit hlavně nezávislost státních zástupců a zlepšit vyšetřování korupčních a hospodářských kauz a mimo jiné již nepočítá s existencí Vrchního státního zastupitelství v Praze a VSZ v Olomouci. Namísto nich by měl vzniknout právě tento „Protikorupční úřad“. Právě státní zástupci musí být garantem úspěšného přípravného řízení – a v dalším boji pokračovat v řízení před soudem jako veřejný žalobce. K tomu je právě nezbytně nutné (až akutní) zřízení tohoto úřadu.

A pokud jde o paní vrchní státní zástupkyni v Praze JUDr. Lenkou Bradáčovou, skutečně se o ní mluví jako o budoucí (navrhované) šéfce Protikorupčního úřadu, což mnohé politiky velmi znervózňuje, a proto očekávám příp. komplikace i při prosazování nového zákona o státním zastupitelství. A může to být i důvod rozepří mezi ní a vedením „Protikorupční policie“. Každopádně osobně Lenku Bradáčovou považuji za nejvhodnější kandidátku na zmíněný post. Pokud Vás zajímají další podrobnosti k této problematice, jakož i moje vyjádření k situaci v protikorupčním policejním útvaru, k JUDr. Lence Bradáčové aj., přečtěte si, prosím, moji odpověď z 21.4.2013 pro Parlamentní listy. Najdete ji i na mých webových stránkách (a FcB) www.miroslavantl.cz. Tam ostatně naleznete i doslovný záznam z mezinárodního kolokvia s názvem "Speciální protikorupční úřad - efektivní nástroj v boji proti korupci.“, které jsme pořádali s paní Lenkou Bradáčovou jako prezidentkou Unie státních zástupců dne 17. 9. 2012 v Jednacím sále Senátu Parlamentu ČR…

Zdravím Vás

Miroslav Antl

senátor