Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph. D. MBA

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.05.2013 13:52:15 - Horáková

RE: profesoři

Paní poslankyně, na ZŠ učí učitelé, na střední a VŠ pak profesoři. Je ale nějaký rozdíl mezi titulem profesora na střední a VŠ? A jsou na středních skutečně profesoři nebo si jen tak nechají říkat? Ptám se v souvislosti se sporem ohledně problémů se jmenováním profesorů, kdy by mě tak zajímala, kolik jich tak cca máme a zda profesor na SŠ a VŠ je to stejné. Děkuji za odpověď. Horáková

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.05.2013 23:40:36 - Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph. D. MBA
 Vážená paní Horáková,
akademický titul profesor je nejvyšší vědockopedagogická hodnost, kterou mohou získat vynikající odborníci a vědci z vysokých škol a na návrh vědeckých rad univerzit je jmenuje prezident republiky, postup jmenování je stanoven vysokoškolským zákonem. Je zvykem oslovování středoškolských pedagogů "profesore", tito pedagogové však akademickou hodnost profesor nemají. V případě vysokoškolských pedagogů se tedy jedná o získaný akademický titul, v případě středoškolských profesorů jen o zaužívané oslovení. Přesná statistika o počtu jmenovaných a aktivních profesorů neexistuje, od roku 1999 bylo však jmenováno prezidentem 2057 profesorů.
S přátelským pozdravem
Anna Putnová