Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph. D. MBA

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.05.2013 15:38:23 - Fra

RE: dotaz k odpovědi

Paní docentko!
V odpovědi na dotaz jednoho z účastníků diskuse na stránkách Parlamentních listů jste uvedla, že "Svoboda slova je jednou z největších svobod, které jsou nám v naší zemi dány. A je třeba ji tvrdě bránit." Ptám se proto, zda-li máme trdě bránit jakákoliv(!) slova?, i slova, která jsou vysloveně rasistická, xenofobní, nekulturní, lživá atd. Opravdu platí, že tvrě hájit, a bez rozdílu? Dovoluji si s Vámi nesouhlasit, a před (měkkou či tvrdou) obhajobou budu raději dále používat
svůj cit, rozum a občanskou odpvědnost.
S pěkným pozdravem, František Opluštil, Brno

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.06.2013 14:35:10 - Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph. D. MBA
 Vážený pane Opluštile,

je zřejmé, že i svoboda slova má v našem právním řádu své hranice - jak trestněprávní - například je zde skutková podstata trestného činu "Projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka", kterou lze jistě spáchat i slovem, nebo trestný čin pomluvy. V jiné rovině je to například tiskový zákon a právo na odpověď či dodatečné sdělení, popřípadě současná úprava všeobecných osobnostních práv v občanském zákoníku. Zde je však vždy potřeba rozhodnutí příslušného orgánu, že dotčený projev tyto znaky naplnil a právní řád mu neposkytuje právní ochrany z důvodu jeho možného škodlivého následku.

Pokud se však týká výroků a slov, která považujeme za nekulturní, nebo se nám prostě jen nelíbí, aniž by zacházela mimo zákony stanovené meze, jsem přesvědčena, že je třeba je chránit a bránit všemi prostředky.

S přátelským pozdravem

Anna Putnová