JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.07.2013 12:22:18 - J.Novák

otázka

nemyslíte že by státní zastupitelství mělo být nezávislé a bez obav mohlo stíhat politiky,

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.07.2013 8:40:30 - JUDr. Miroslav Antl
Na podobnou otázku jsem odpovídal pro PL před necelým týdnem, takže v podstatě mohu odkázat na argumentaci tam uvedenou.

K Vašemu jasnému dotazu zdůrazňuji, že státní zastupitelství musí být nezávislé...!!! O to se od počátku snaží nové vedení státního zastupitelství, zejména nejvyšší státní zástupce pan JUDr. Pavel Zeman a paní vrchní státní zástupkyně v Praze JUDr. Lenka Bradáčová – a k nim se přidal i bývalý ministr spravedlnosti ČR pan JUDr. Pavel Blažek, kteří společně odvedli spoustu přínosné práce. Zatím asi zbytečně…

Takže: státní zástupci musí (a ke své náročné práci nutně potřebují) být zcela nezávislí na politicích, na jejich stranických vedeních, tedy na politické vůli či „nevůli“, či dokonce zvůli... A to je ostatně i jeden ze zásadních principů nového zákona o státním zastupitelství (krom zrušení vrchních státních zastupitelství jako zbytečného „mezistupně“ a vytvoření zcela nového „Protikorupčního úřadu“, složeného z nejlepších státních zástupců po řádném výběrovém řízení).

Velmi mne mrzí, že zrovna v této době, kdy ústavní činitelé a šéfové stranických orgánů negativně komentují práci státních zástupců a snaží se zasahovat do probíhajícího či hrozícího trestního řízení, stáhla nová vláda tento návrh zákona z projednávání českého Parlamentu, což považuji za velice nešťastný krok, který odsouvá tuto zásadní legislativní změnu o nakolik let dál – a možná i do nekonečna... Naštěstí to zatím vypadá, že se (někteří) státní zástupci nedají zastrašit ani těmi nejvlivnějšími podezřelými a „kandidáty na podezřelé“.

Protože práci státních zástupců sleduji dlouhodobě a jsem s nimi v čilém kontaktu, snažím se je podpořit při legislativním zlepšení jejich postavení – a věřím, že oni budou stále aktivnější při nekompromisním a důsledném trestním postihu všech pachatelů, včetně politiků a jejich sponzorů…

Zdravím Vás

Miroslav Antl

(senátor)