JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.12.2013 9:52:00 - Plavcová

amnestie a policejní prezidenti

Pane Antle, dobrý den. Co si myslíte o tom, že prezident převedl pravomoc v udílení milostí na Ministerstvo spravedlnosti? + Co říkáte na to, že máme dva policejní prezidenty? Děkuji Plavcová

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.12.2013 9:38:50 - JUDr. Miroslav Antl
Dobrý den, paní Plavcová.

Podíváme-li se na přesné znění inkriminovaného rozhodnutí prezidenta republiky Miloše Zemana, nejde zcela o úplné „převedení pravomoci v udílení milostí na Ministerstvo spravedlnosti…“, když (staro)nově má ministerstvo spravedlnost (= MSp) pravomoc posuzovat žádosti o milost a navrhovat prezidentovi republiky, komu má on milost udělit, přičemž samo MSp může takové žádosti zamítat. V předmětném prezidentském rozhodnutí je dále výhrada, spočívající v tom, že MSp nesmí odmítnout „žádostí osob trpících závažnou chorobou nebo nevyléčitelnou chorobou bezprostředně ohrožující život, pokud nebudou soudem shledány podmínky pro užití ustanovení § 327 odst. 4 trestního řádu.“. V takových případech si právo rozhodnout prezident ČR Miloš Zeman ponechal. Ostatně právo udělovat milosti je podle Ústavy ČR právem prezidenta, nikoliv ministra spravedlnosti.

Nejde o nic převratného, když taková praxe tu již dříve fungovala za prezidenta Václava Havla a až Václav Klaus agendu zpracování žádosti na MSp přesunul pod Kancelář prezidenta republiky. Takže jde vlastně o návrat k předchozí praxi, což ovšem pro MSp bude znamenat navýšení počtu zaměstnanců a samozřejmě i finančních nákladů.


Jinak osobně velmi nesouhlasím s tím, aby Česká republika měla současně dva policejní prezidenty. Považuji to za nešťastné a neprofesionální rozhodnutí, které může vést až k destabilizaci české policie, zvláště jsou-li důvodem snahy o zásadnější personální změny, zejména pak v zásadní oblasti SKPV, jakou je, resp, má být boj s korupcí a závažnou finanční kriminalitou. Je zcela evidentní, že jakákoliv profesní, popř. existenční, nejistota u velitelů, ale i jejich zástupců, příslušných policejních složek může jejich úsilí oslabit/utlumit - a u dalších může taková situace naopak posílit jejich snahy o získání vedoucích funkcí… Takové rozhodnutí neměl dle mého názoru ministr v demisi (v době sestavování jiné vlády) učinit.

I když aktuálně vlastně ještě nevíme, zda budeme mít v nové vládě „pouze“ více ministrů – anebo třeba i na stejných či obdobných ministerstvech také dva ministry (z různých stran)…


A vy mějte hlavně zdravé a pohodové dny adventní, vánoční a celý závěr roku …!

Miroslav Antl

senátor