JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.01.2014 17:46:50 - 1947Pavel

Dobrý den pane doktore,

mohl by jste mi prosím vysvětlit toto?"""Ministr nastupující vlády Jiří Dienstbier z ČSSD se ve čtvrtek nechal slyšet, že jeho prioritou je zrušení výjimky, kterou pro nás v roce 2009 vyjednal prezident Václav Klaus. Ta garantovala i to, že nedojde ke zpochybnění Benešových dekretů. Pokud by výjimka byla zrušena, mohl by být ohrožen majetek českých občanů, varuje Česká Suverenita""nechápu co tím pan Diensbier myslí??Za co tedy naši dědové a otcové bojovali,aby nějaký chytrák se chtěl zviditelnit.Dobře jsou psaná jedna z posledních slov Presidenta Beneše,že budou tací co nás opět prodajía ta doba je tady.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.02.2014 10:04:19 - JUDr. Miroslav Antl
 Zdravím Vás, Pavle…!

Pokud si vzpomínám, ústavně-právní a další experti tehdy (v roce 2009) možnost prolomení tzv. Benešových dekretů v případě nepřijetí „Klausovy výjimky“ z Listiny základních práv EU v tzv. Lisabonské smlouvě vesměs vylučovali. Nedovedu tedy posoudit, zda je tvrzení „České suverenity“ relevantní. Ostatně i Ústavní soud ČR dvakrát posuzoval, zda je Lisabonská smlouva v souladu s českým právním pořádkem – a neshledal tam žádný problém. Já osobně si myslím, že větším nebezpečím prolomení Benešových dekretů může znamenat zákon o církevních restitucích, resp. zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Ale to ukáže až (blízká) budoucnost.

Jinak se k prioritám nastupujícího pana ministra senátora Jiřího Dienstbiera nejsem schopen vyjádřit – a moc jim nerozumím. Proto také nemohu být ministrem J

Jsem však docela zvědav, jak se pan kolega senátor Dienstbier jako ministr pro lidská práva bude vyrovnávat s otázkou národnostních menšin – a zda nebude následovat Michaela Kocába v obhajobě národnostních menšin a tzv. sociálně nepřizpůsobivých, které já dlouhodobě nazývám „sociálně obratnými“. Ostatně tato problematika se v podstatě aktuálně projednává i v rámci senátních návrhů zákonů o odpadech, o pomoci v hmotné nouzi (veřejná služba a doplatek na bydlení) = viz senátní tisky č. 194 – 196…  

Mohu Vám tedy jen doporučit, abyste se obrátil se svým dotazem přímo na pana ministra Jiřího Dienstbiera.

Ať se Vám daří!

Miroslav Antl

(senátor)