Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.01.2014 17:47:42 - 1947Pavel

Dobrý den pane inženýre,

mohl by jste mi prosím vysvětlit toto?"""Ministr nastupující vlády Jiří Dienstbier z ČSSD se ve čtvrtek nechal slyšet, že jeho prioritou je zrušení výjimky, kterou pro nás v roce 2009 vyjednal prezident Václav Klaus. Ta garantovala i to, že nedojde ke zpochybnění Benešových dekretů. Pokud by výjimka byla zrušena, mohl by být ohrožen majetek českých občanů, varuje Česká Suverenita""nechápu co tím pan Diensbier myslí??Za co tedy naši dědové a otcové bojovali,aby nějaký chytrák se chtěl zviditelnit.Dobře jsou psaná jedna z posledních slov Presidenta Beneše,že budou tací co nás opět prodajía ta doba je tady.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

31.01.2014 9:30:20 - Ing. Jiří Dolejš

Já to vidím trochu jinak - "Suverenita" se snaží zviditelnit a jde prostě ve stopách exprezidenta klause, který si při ratifikaci smlouvy o EU vynutiL tzv. dodatek k Listině základních práv EU. Je známé že k lidským právům  má tento klausovský směr kritický vztah a  sociální práva má spíš za plevel právního řádu. Ale už tehdy horní komora ústy předsedy Senátu Štěcha krtizovala tuto podmínku jako oslabení sociálních práv třetí generace. O majetková práva přímo nejde - ovšem v EU je jako  důležitý pilíř volný pohyb osob s právem usídlení a právem vlastnění kdekoliv v EU.

závěr že tyto výjimky  byly zbytečné tu byly už před třemi roky a ministr Dienstbier vlastně jen potvrzuje to co před lety  tvrdila senátní většina spolu s ním. Klaus tehdy  svůj útok na Lisitnu základních poráv EU argumentoval možností vymáhání práv vysídlených Němců u evropského soudu, ale  dominoval jiný právní názor a ani praxe tuto obavu  nepotvrdila. Konstruovat z tohoto zpětně nějaké restituční nároky je opravdu velmi sporné. Ani o dekrety Benše nejde.  Takže je to samozřejjě složitější než  jak tvrdí Suverenita. Nepochybuji ale o tom, že na tohle téma bude ještě široká diskuse.