JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.02.2014 15:14:18 - marek kalivoda

Jak máme mít důvěru v právní stát?

Děkuju za obsáhlou odpověď, ale stále nechápu, proč když šlo o trestnou činnost není pak viníkem i stát, který se z trestné činnosti obohacoval, vybíral totiž od provozovatelů daně. nebo čím výběr daní ospravedlníte? A není divné, že se vše řeší až nyní? Proč u nás vše zavání účelovostí? nebo vy nemáte ten pocit?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.02.2014 10:06:35 - JUDr. Miroslav Antl
 Omlouvám se Vám, Marku, ale na tohle neumím odpovědět.

Jestli šlo o trestnou činnost, musí pravomocně rozhodnout až soud (nikoliv policejní orgán). Bez znalosti spisu to fakt neumím posoudit ani „odhadem“ – a do spekulací (ač jsem řazen mezi „politiky“) se nepouštím. Navíc ani jeden z nás nevíme, zda někdo z nich odváděl státu daně. Česká republika je mimo jiné zvláštní tím, že daně neumí (anebo nechce?) vybírat. Snad to za nového ministra financí, který za výběr daní odpovídá – a má k tomu i „nástroje“ (jako je Finanční a analytický útvar s možnostmi většími než má policejní orgán či státní zástupce) – bude lepší.

Tím chci m.j. i říci/napsat, že tohle nemusím „ospravedlňovat“, neb jsem senátorem, nikoliv ministrem, náměstkem ministra či vedoucím odboru ministerstva, ani nepatřím do vedení žádné z mocných politických stran či hnutí. Odpovědnost, prosím, hledejte jinde. Doporučuji Vám obrátit se na ministerstva financí, spravedlnosti či vnitra – a pokud jde o konkrétní kauzu, tak na státního zástupce či soud. Senátoři nesmí do jejich činnosti nijak zasahovat – a nemají (na rozdíl od poslanců) ani možnost ministry „interpelovat“…

A o dalších svých pocitech se nechci rozepisovat.

Tak mějte (aspoň relativně) klidné, pohodové, optimistické a hlavně zdravé (tý)dny…!

Miroslav Antl

(senátor)