Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.02.2014 9:41:32 - Zuzana1

jak jsem se odnaučila pracovat

Vážená paní poslankyně,
Váš názor mě nadzdvihl a zajímalo by mě, jak jste k němu došla. Bohužel jsem do loňského roku vždy volila "pravici", která mě po předminulých vplbách donutila k razantní změně názoru. Mě je 56, manželovi 58, oba středoškoláci. V roce 2011 jsme oba přišli o zaměstnání, já pro nadbytečnost ve státní organizaci, manžel kvůli bankrotu firmy. Já jsem navíc nemocná, mám změněnou prac.schopnost. Oba žijeme v Praze, manžel se rekvalifikoval. 1 syn dosud studuje a staří rodiče potřebují podporu? Pracovat chceme, ale neexistuje podpora zaměstnávání lidí nad 55 let. Nikdo nás nechce, dle dnešní ideologie jsme staří, ale ne dost na důchod. Ve státní správě je zaměstnáno mnoho důchodců, lidé před důchodem jsou bez šance, protože nemají vazby - kamarády. Tak do toho nepleťte sociální demokraty, bohužel jsem je nevolila. Děkuji za radu s odkazem na činy ODS a TOP 09, které jsem bláhově volila. Z.M.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.02.2014 11:38:59 - Mgr. Jana Černochová

Nedivím se, že jste nazlobená. Podle toho co píšete, chcete pracovat a nemůžete práci sehnat. To je jedna z nejtěžších životních situací. Nejlepší program na podporu zaměstnávání lidí jsou nízké náklady na zaměstnance, nízké odvody a jednoduchá administrativa s tím spojená. To vždy platilo a platit bude. Myslím, že řešení je také v čerpání evropských dotací na takové zaměstnanecké projekty, ale to se zatím bohužel moc nedaří.

Ale co vás nadzdvihlo, bylo to „odnaučení pracovat“, které dělali socialisté, když vládli.

Mluvíme-li o tom samém, tak mluvíme o tom, co nastavila levice. Situaci, kdy se pracovat příliš nevyplácí, neboť rozdíl mezi sociální dávkou od státu a výplatou téměř není. Navíc s prací jsou spojené náklady, například dojíždění, stravování mimo domov atp. Jde o princip přístupu k politice, jde o rozpor mezi pravicí a levicí. Utkvěl mi v paměti příběh z doby, kdy levicová vláda zavedla 10ti tisícovou minimální daň. Vdova, matka vysokoškoláka, se divila, co to ten stát dělá. Její syn studoval technickou univerzitu v Liberci a díky dobrým jazykovým znalostem ze střední školy si mohl přivydělat jako překladatel technických textů asi 20 000 korun ročně. Teď byl ale v situaci, kdy by zaplatil sociální pojištění, důchodové pojištění a ještě minimální daň. Z celoročního výdělku by mu pak zbyla třetina. To už se nevyplatí, nespat a pracovat po nocích pro tak malý výdělek. Tak celou situaci vyřešil tím, že si vzal půjčku a makal na tom, aby co nejrychleji dostudoval. Takové odnaučování pracovat mám na mysli, tuto demotivaci odsuzuji. Vláda Mirka Topolánka minimální daň zrušila a věřte, že práce mladých, při které získají praxi a vlastní zkušenosti, byla jedním z hlavních motivů pro tento krok.