Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.03.2014 12:24:14 - moby

Ukrajina

V souvislosti se situací na Ukrajině se znovu otevřela otázka vzniku protiraketové obrany USA v Česku. Co vy na to? myslíte si, že bude válka? Co by to pro nás znamenalo? Děkuji za odpovědi.Moby

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.03.2014 16:24:56 - Ing. Antonín Seďa

Osobně nejsem přesvědčen o funkčnosti a vhodnosti umístění protiraketové obrany USA v České republice. Nicméně je pravdou, že situace na Ukrajině budou mít vliv na další rozhodnutí o budoucí strategii EU i NATO. USA ve své dlouhodobé politické a vojenské strategii přesouvá svůj vliv do Asie a Pacifiku. Na druhou stranu USA požadují po evropských členských státech NATO, a tady musím říci, že oprávněně, větší odpovědnost za obranu a bezpečnost v Evropě a v blízkém okolí. Zároveň je nutno podle článku 3 Washingtonské smlouvy pracovat na zvyšování svých schopností, které mohou být použity ke kolektivní obraně. Tento závazek se vztahuje i na Českou republiku a ozbrojené síly. Dovedu si představit, že v rámci kolektivní raketové obrany NATO může být na našem území umístěn systém či prvky protiraketové obrany. Nejlépe ty, které jsou či budou součástí Armády České republiky. Rozhodně však odmítám, aby to byly prvky, které neumožní efektivní obranu našeho území a našich obyvatel. Proto jsem také při projednávání zrušení vojenského újezdu Brdy upozorňoval na možné budoucí využití tohoto území pro potřeby protivzdušné či protiraketové obrany, ať již v rámci NATO či EU.

Co se týká otázky, zda bude či nebude válka, domnívám se, že lze vše řešit diplomatickou cestou a není v zájmu ani EU, ani NATO řešit tuto situaci silou. To, že tato situace zhorší bezpečnostní situaci i u nás je jasné. Stačí se podívat na rozmísťování ruských vojenských sil v blízkosti hranic s EU či NATO. To vyvolá další protiopatření a já bych byl opravdu nerad, aby se roztočilo nové kolo zbrojení. Na druhou stranu je vidět, že dlouhodobé snižování výdajů na obranu bylo chybou. Je zodpovědností politiků, aby reagovali i v této oblasti. Vždyť obrana naší země je jednou z nejdůležitějších funkcí každého státu. Vzájemné spolupráce, jak ekonomická, politická a vojenská v rámci EU a NATO je důležitá i pro obranu naší země. To je nutné, aby si občané naší země uvědomili.