JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.10.2014 13:28:32 - StroubilL.

komunální volby-volební systém

Nevím, zda mi dokážete odpovědět nebo mě na někoho či někam odkážete. Zajímalo by mě, co bude s hlasy, které dají voliči kandidátům, kteří nemohou být zvoleni? Například proto, že rezignují, zemřou. Komu hlasy jdou a nehrozí napadnutí voleb? A proč, když se hodně mluví o tom, že je volební systém pro komunální volby pro voliče nepřehledný, jej není vůle změnit? Štroubil

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.10.2014 8:21:55 - JUDr. Miroslav Antl
 Pane Štroubile,

Skutečně nejjednodušší by bylo Vás odkázat na ministerstvo vnitra, v jehož gesci volby a volební systém jsou – a právě MV vydává různá stanoviska i k průběhu voleb.

Stěžejní je zákon č. 491/2001 Sb. o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů a na otázky, které kladete, najdete v § 55 tohoto zákona (Vznik a zánik mandátu) a v § 56 (Nastupování náhradníků). Zjednodušeně tento zákon najdete právě na stránkách MV ČR:

www.mvcr.cz/soubor/volby-kandidatura-obce-net-pdf.aspx

Jinak problémem tohoto složitého volebního mechanismu v rámci komunálních voleb je rozdělování hlasů na mandáty, kdy volič zdánlivě vybírá jednotlivé osobnosti bez ohledu na stranickou příslušnost, avšak stejně jde o hlasy pro danou stranu - a hlasy pro jednotlivé kandidáty se podobají preferenčnímu hlasování. Nelze tedy podpořit jednotlivého kandidáta bez toho, abychom nepodpořili i jeho stranu, za níž kandiduje. Křesla v zastupitelstvu se pak rozdělují klasicky od prvního místa na kandidátce, přičemž pokud některý z kandidátů získal alespoň o deset procent více hlasů, než je průměrný počet hlasů na jednoho kandidáta v rámci jeho strany, posouvá se na první místo listiny. Preferovaný kandidát logicky musí být v porovnání se všemi ostatními kandidujícími výrazně lepší.

Poučení o tom, jak správně vyplnit hlasovací lístek aktuálně probíhá ve všech médiích, když jsou si všichni vědomi právě složitosti, resp. nepřehlednosti, pro správné vyplnění, aby nedošlo ke zneplatnění lístku.

Změna tohoto volebního systému je pouze a jen věcí politické dohody, což zdůrazňují i ústavně právní experti. V rámci změn by dle mého názoru mělo dojít i ke snížení desetiprocentní hranice alespoň na polovinu. Takže vše bude do budoucna záležet na aktivitě české vlády či Poslanecké sněmovny PČR, když příp. podnět z horní komory českého parlamentu je nejzdlouhavější a nejsložitější – a dosavadní naše návrhy v tomto směru zůstaly někde na legislativní cestě. 

Zdravím! Mirek Antl