Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.07.2011 15:01:37 - mira.s

Snižování deficitu

Jak velký schodek předpokládáte na příští rok v rozpočtu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.07.2011 20:17:43 - Ing. Jiří Dolejš

Vývoj deficitu ovlivńuje především plnění rozpočtových příjmů.  To souvisí s dańovou politikou. Současná vláda se snaží zvyšovat nepřímé daně (DPH a spotřební) - jejich výnos ovšem musí být podle očekávání - viz neplnění daní z pohonných hmot či z cigaret. Do plnění plánu dańového inkasa se promítá také vývoj hopodářského výkonu - při zpomalení růstu HDP se vybere méně daní.

Vláda P. Nečase se rozhodla stlačit deficit pod 3% HDP do roku 2013 a dosáhnout nulového deficitu do roku 2016. V roce 2010 se podařilo podle závěrečného účtu snížit deficit o 36 mld korun (na 156 mld korun). letošní rok je plámovaný deficit 135 mld korun, tady už se objevily první potíže. Souvisí to především s tím, že výdajové škrty podvázaly ekonomický růst (řešeny jsou i problémy vyvolané loňským zásahem do podpory fotovoltaiky). Pokud má být tento plán dodržen, zřejmě si vyžádá další škrty, které budou mít opět retardašní účinek..

Plán na rok 2012 uvažuje o poklesu deficitu na 105 mld korun. Pomoci má např. zvýšení spodní sazby DPH  na 14% (zde mají jít ale peníze na penzijní reformu) a také zdanění hazardu (zde jsou dost nereálné odhady). Výzmaný dopad by mělo rozšíření dlužní krize z Řecka do dalších zemí. Odhaduje se že by to znamenalo zpomalení růstu minimálně o 1procetní bod, cožř je výpadek rozpočtových příjmů min. 15 mld korun.

Celkově lze říci že reálnost plánů na snižování deficitu souvisí s tím jak (ne)domyšlené jsou strukturální reformy veřejných financí a jaký budou mít opatření jak na výdajové, tak na příjmové straně. Vzledem k tomu, že problém bude dodržet už letošní plán, tak rok 2012 je ohrožen ještě výrazněji. V krzovém scénáři klidně i o desítky mld korun. Rozpočet na rok 2012 je teprve ve stadiu schvalování, přesnější data proto zatím nenapíši.