Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph. D. MBA

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.12.2014 12:50:20 - Kristýna Kronďáková

idea občasnké společnost

Myslíte, že to jde vynutit nějakou normou a co uděláte pro větší zapojeni lidi do veřejného života? Co třeba začít referendem v určitých věcech jako napřed školné.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.12.2014 12:37:04 - Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph. D. MBA
Vážená paní Kronďáková,
účast na veřejném životě v žádném případě vynucovat možné není, to by bylo to nejhorší možné řešení. Součástí práva na účast na správě věcí veřejných musí být i právo se veřejného života se bez formalizovaných či skutečných sankcí účastnit. 
Za důležité považuji odstranění formálních bariér pro efektivní přístup k informacím - například větší přístup k informacím o jednání ve výborech poslanecké Sněmovny navrhovala změna jednacího řádu Sněmovny pod sněmovním tiskem 26, nakonec však tato úprava nebyla přijata. Dostatek informací posiluje bezpochyby vůli se na tvorbě veřejné vůle podílet. 
Experti se shodují, že důležitou roli v systému občanského vzdělávání by měly hrát i politické strany - je to přece také v jejich zájmu. Například TOPO9 zřídila svůj Think-tank TOPAZ, jehož hlavním předmětem činnosti je právě vzdělávání a vedení celospolečenské debaty o klíčových tématech naší doby. Více informací naleznete zde: http://www.top-az.eu/
Pokud se týká přímého výkonu státní moci, bylo by nutné přijmout ústavní zákon, což vyžaduje rozsáhlou politickou shodu. Zkušenosti z referend místních a krajských však navíc nedávajíc v žádném případě záruku či signál, že by takový výkon správy věcí veřejných skutečně zvýšil zájem občanů. Ten není často dán ani u zcela konkrétních věcí lokálního významu, které se bezprostředně dotýkají všech obyvatel v místě konání referenda. Nemyslím proto, že cesta přímé demokracie, která nemá v ČR tradici, by byla schopna situaci změnit.
Srdečně zdraví
Anna Putnová