Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.09.2011 19:36:57 - robin

Problém financování krajů

V posledních měsících se mluví o možném podfinancování krajů, je to skutečně tak, není na vině systém financování spíš než samotný objem výdajů?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.09.2011 15:04:24 - Ing. Jiří Dolejš

Problém je v obojím.  Napětí mezi příjmy a výdaji územní správy narůstá s propadem dańového inkasa a zpomalením ekonomického vývoje. Je tu i napětí mezi financováním krajů z vlastních zdrojů a z úrovně centra (státní rozpočet a státní fondy). Navíc nejsou dostatečně čerpány peníze z evropských fondů.

Takže první krok ke zlepšení je zvýšení daňového inkasa a využití zdrojů z EU. Při zajištování veřejných služeb jako je regionální školství a zdravotnictví, sociální služby  či regionální doprava pak nejde jen o optimalizaci kapacit ani i privatizaci, pouhé škrty mohou vytvořit výpadek. Zde platí zefektivnit ale ne minimalizivat zdroje. To byse vrátilo jako bumerang.

Přes aktuální diskusi o podílu na sdílených daních není toto podle mne kardinální řešení (i když ČR má nižší podíl financí regionů než srovnatelné země). Jde je o spor na jaké úrovni se bude rozhodovat o přerozdělování stejných objemů peněz. Kde je shoda že jsou nemalé rezervy v efektivnosti, tak v režimu veřejných zakázek a také ve fungování grantového systému.