Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.10.2011 8:53:49 - Petr Fridrich

Pohyby preferencí

čím si toto vysvětlujete? Je to vážně zajímavý. Já osobně proti vaší partaji nemám nic, jen si neumím vysvětlit to přelétaní voličstva......

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.10.2011 8:17:03 - Ing. Jiří Dolejš

Současný pohyb preferencí od koaličních stran k opozičním je tedy primérně důsledek jejich vládnutí. Volební výsledky KSČM se za 20 let její existence pohybovaly přibližně v rozmězí 10-20%.  S tzv. pevným voličským jádrem, tj. lidmi stabilně volící KSČM, bych odhadoval volební výsledek maximálně 6-8%, co nad to jest se přelévá. Jestli současné volební prognózy dávají KSČM zhruba dvojnásobek, tak je třeba přemýšlet jak ty nespokojence dál oslovit. Jakou změnu chtějí a v čem vidí její záruky.

Mezi volbami často lidé v průzkumech dávají svůj hlas jen na znak momentálního protestu a u voleb samotných uvažují  už důkladněji. Proto je důležité nejen si s těmito nespokojenými lidmi zaprotestovat (krátkodobé emoce  jsou pak  těsně před volbami moderovány často nákladnými kampaněmi a tady KSČM na vyhazování nemá), ale hlavně nabízet řešení z kterých by bylo zřejmé že by mohly fungovat a lidem reálně pomoci.  Současný  vzestup KSČM je tedy logický, ale skutečně zajímavý bude až volební výsledek.