Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.12.2011 9:27:04 - anna.chalupova

KSČM a tvrdost exekucí

Pane poslanče jak je možné,že největší problém,který v součané době je pro naše občany nejhorší,čímž míním exekuce a lichvu,které ničí velkou část občanů,jste za celých 22 let jako levicová strana neřešili.Řešení tohoto problému považuji za mnohem důležitější,než nějako přímou volbu presidenta. Jsem volička KSČM a proto mě tento váš postoj velmi znepokojuje.Můžete mě odpovědět proč tomu tak je ,že o vašich případných iniciativách veřejnost nic neví.Věřte,že kdyby jste opravudu bojovali za práva občanů postižených exekucemi,kteří pro nepatrný dluh přichází o střechu nad hlavou,byla by vaše snaha občany patřičně oceněna i volbách.Přeji Vám mnoho úspěchů v pracovním i osobním životě.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.12.2011 22:25:53 - Ing. Jiří Dolejš

Samozřejmě se otázce nepřiměřené tvrdosti exekucí věnujeme. Nejlépe samozřejmě by bylo aby k exekucím vůbec nedocházelo. Nezdravé zadlužování a exekuce je celý komplex problémů  - stručně jde o následující :

Je to především otázka tvrdší regulace zejm. nebankovních poskytovatelů spotřebitelských úvěrů.  Tady jsme  za řadu kroků od omezení rozhodčích doložek ve smlouvách, přes povinnosti informovat klienty a omezení nepřiměřeného zisku či snakcí za nesplácení až po péči o finanční gramotnost (někdy je až neuvěřitelné co lidé podepíšou). Ošidné je dluhy řešit dalšími půjčkami. Tlaku na nezdravé zadlužování by samozřejmě celkově ulevil i vzestup kupní síly obyvatelstva. Omezování sociálních jistot ke schopnosti obyvatel splácet dluhy jistě nepomůže. Současně je třeba přiznat, že i standardní vymahatelnost dluhů v České republice je problém - je to obecně odraz špatné vymahatelnosti zákona .

Pokud jde o činnost exekutorů, tak   máme za špatné že došlo k přílišné privatizaci jejich činnosti - konají také veřejnou službu ale jako soukromý subjekt.  Problém proto je úplné vyjmutí z agendy soudů a  soukromá motivace exekutorů na vyexekuované částce na úkor schopnosti dlužníka dostát svým závazkům a znovu začít nromální život.. Měl by také existovat kavlitnější dohled  nad prací exekutorů. Bez toho mohou být exekutoři  zcela neovladatelnou a svévolnou institucí. Zkvaltitnit kromě exekučního řádu samozřejmě potřebuje dořešit i činnost soudů. Institut osobního bankrotu je krajní řešení  V řadě případů by pomohlo zastavení  exekuce, pokud je dlužník skutečně sociální případ a pokud by výtěžek exekuce nepostačoval ani ke krytí nákladů výkonu rozhodnutí.

K výše uvedené problematice podala KSČM celou řadu legislativních návrhů, protože to považuje z pohledu svých voličů za jednu ze svých priorit. A pokud někomu činí problém je pdoožřit protože jde o ávrhy KSČM, jsme ochotni hlasovat i pro podobně aměřené návrh jiných stran. Zatím bohužel k posunu nedošlo.