Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.12.2011 18:50:02 - Filip Kotrba

Populární Neználek

Pane poslanče, nic ve zlém, ale jak jste přišel na to, že ,,Neználkovské utopie pod stromeček patří“? A ještě více by mě zajímalo, z čeho jste vycházel, když jste tvrdil, že se stále čtou? Shodou okolností jsem v rámci své diplomky dělala na tuto knihu anketu a skoro nikdo pod 20 ji neznal…

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.12.2011 11:10:05 - Ing. Jiří Dolejš

Tvrdá data jsou zhruba tato - kniha "Neználkovi příhody" vyšla zatím u nás údajně celkem 16x, naposledy v letech 1996, 2003 a 2009. tedy její dětští čtenáři nebudou moc staří. Chápu, že dnes spíše dominují postavy typu Harry Potter, ale Neználek se i po více jak půl století nadále čte. Dočkal se m.j. zpracování televizního a i na zvukových nosičích. "Neználek ve Slunečním městě" pak vyšel údajně 9x, naposledy v letech 2005 a 2010, "Neználek na Měsíci"  údajně 5x, naposledy  v roce 2009.

Tato kniha vychází i v světě - samozřejmě v rusku, ale velmi populární je např. i v sousedním Slovensku. V roce 2010 vyšla také kniha I. Nosova (vnuk původního auora) "Neználek v Kamenném městě"  a to právě z toho důvodu, že osloví i vnuky původních čtenářů. Je to prostě skutečně dlouhodobě populární kniha a myslím, že podobné knihy, které děti dokáží okouzlit i oslovit  prostě pod stromeček patří. M\yšlenkový rámec je dobově podmíněn, ale to má řada knih, které se nepřestávají číst.  Učebnici marxismu-leninismu z toho nelze dělat, to je hloupost. Mnohé ztoho co knihy popisují, reálně přeci existuje. A problém jak se děti yvrovnávají se světem dospělých  zůstává.