Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.12.2011 12:40:17 - Filip Kotrba

Nekřivit dětskou mysl

Vážený pane poslanče, i když s Vámi nesouhlasím, a to hlavně z toho důvodu, že dnes je již jiná doba a podle mého názoru do dětských knížek dnes, ani tehdy, nepatří a nepařila ideologická propaganda. Váši odpovědi si ale cením a děkuji za ni. Jen bych se ještě chtěl zeptat, zda jste všechny díly četl? Děkuji za odpověď a přeji příjemný nový rok

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.12.2011 12:47:55 - Ing. Jiří Dolejš

Jsem přesvědčen, že Neználkovi příhody jsou především dobrá dětská knížka a ne nějaká ideologie maexismu - leninismu.  Slvo končící na jějaký -ismus tam ostaně ani nepadne. Jestli nabízí zajímavým způsobem dětem určité utopie, tak proč ne ?  jde o ideály a ne o politické programy. Copak je Neználek nějaký ideál morálního kodexu budovatele komunismu ? Je to spíš normální kluk. Myslím, že takové knížky pod stromeček klidně patřit mohou.

Ostaně podobných knih je v dětských knihovničkách více - a nekádruje je nikdo. Vezměte např. verneovku Ocelové město - je pro trochu starší děti, ale tam se také střetávají dvě utopie.  Souboj dobra a zla má v knžkách různé podoby, ale je-li literárně zdařilý, tak do dětských knih patří - ony si to nějak přeberou. My dospělí bychom snad také mohli. V dětství jsem četl všechny tři původní díly Neználka a doufám že mne to nepoznamenalo víc než třeba mé rodiče když četli Káju Maříka.