JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.02.2015 12:40:47 - Fletch

Zálohované výživné

Vážený pane senátore jaký je Váš pohled na případné zálohované výživné a popřípadě co by jste navrhoval Vy? Děkuji za odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.02.2015 11:43:30 - JUDr. Miroslav Antl
Tzv. „zálohované výživné“ je již dlouhodobě diskutovaným tématem a předmětem legislativních pokusů. Ve stručnosti mohu odkázat na článek pana Mgr. Bc. Romana Sklenák a, prezentovaným právě v Parlamentních listech:

http://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Sklenak-CSSD-Proc-mit-zalohovane-vyzivne-359749

Nesporně zajímavým, věcným a přehledným je i článek pana Mgr. Ondřeje Stehlíka: „Zálohování výživného státem“, který byl publikován v časopise Právní rozhledy.

http://www.ipravnik.cz/cz/clanky/obcanske-pravo/art_8684/zalohovani-vyzivneho-statem.aspx

Z článku se dozvíte skutečnosti z historie zálohování výživného na našem území, jeho kontext se stávající právní úpravou, včetně nového občanského zákoníku, jakož i o přehledu legislativních snah o znovuzavedení zálohování výživného státem…

Osobně k tomu mohu dodat, že v našem právním řádu nepochybně úprava „zálohovaného výživného“ chybí - a i v tomto za evropskými státy zaostáváme. Ostatně i v bodu 5.4 KOALIČNÍ SMLOUVY mezi ČSSD, hnutím ANO 2011 a KDU-ČSL na volební období 2013 - 2017 se výslovně uvádí, že „Pro případy, kdy druhý rodič neplatí řádně výživné, prosadíme zákonnou úpravu řešící zálohované výživné, poskytované za jasných podmínek státem.“. Z toho vyplývá, že je zákonná úprava „zálohovaného výživného“ předem dohodnuta v koalici, která má v dolní komoře českého parlamentu jasnou většinu (pokud se jich potřebná většina dostaví ke hlasování). Z formulace však rovněž plyne, že musí být státem jasně stanoveny podmínky tak, aby nebyla tato nutná finanční pomoc potřebným zneužívána jako jiné finanční dávky, náhrady apod. Zálohované výživné by se tedy mělo vyplácet pouze těm, kteří je skutečně potřebují – a nejen skupině obyvatel tzv. „sociálně obratných“, kteří umí dlouhodobě ze státu dostat maximum finančních výhod.

Jako senátor musím vyčkat, v jakém znění se k nám příslušná novela zákona dostane – a teprve poté se k ní mohu vyjádřit. Sám (za sebe) žádný návrh nemám.

Zdravím!

Miroslav Antl