Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.01.2012 15:03:51 - Matouš

Historie - učitelka či služka ?

Pane poslanče, někteří komunisté se domnívají, že o nich historici lžou. Jaký je na to Váš názor? A nepřemýšlel jste, že byste napsal nějakou publikaci o našich komunistických dějinách?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.01.2012 19:36:56 - Ing. Jiří Dolejš

Nejsem profesí historik ale o historii se také zajímám.  A tvrdím, že profesionálně kvalitní pojednání o dějinách  by předevší měli tvořit sami historici. Rozhodně je nemůže suplovat politická strana. Hrozivé by bylo kdyby na poltický pokyn či pod nějakou stranickou kádrovou kuratelou byly zpracovávána různá období dějin (zejména těch nejnovějších) nebo učebnice dějepisu pro školy.  Při hodnotících soudech u "čerstvých" dějin samozřejmě vždy hrozí určité zkreslení a proto laickým zájemcům o historii doporučují pracovat s více prameny. 

Pokud jde o dějiny KSČ, tak určitě existuje dnes celá řada seriozních historických prací opřených o archivy, o skutečná fakta a ne o ideologické konstrukce. A vybavené mnohdy fakty lépe a bez cenzorských zásahů než běžné učebnice z minulých dob. Ať u jsou tyto práce nepříjemné třeba i komunistům samotným či antikomunistům.  Např. práce K. Kaplana patřily k těm lepším, zajímavá je v tomto ohledu i nová ruská historiografie.  Určitě by stálo za to, aby si některá z osobností naší obce historické, u které je záruka "řemeslné poctivosti",  vzala za úkol zpracovat téma minulého režimu a specielně KSČ hlouběji a komplexněji

Pochopitelně že dějiny KSČ jako předchůdce KSČM mne zajímají, ale zvýše uvedených důvodů se nechystám komplexně sám zpracováva toto téma, i když jsem (spíše v esejistickém stylu) k vybraným tématům také již něco sepsal a určitě ještě napíši. Čemu se věnuji systematicky, jsou dějiny mého oboru, v tomto případě tedy dějiny ekonomiky   minulého režimu včetně dějin celé řady pokusů o její reformy. Věnoval jsem tomu i kapitolu ve své knize "levice mezi minulostí a budoucností" (2010).