Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.01.2012 0:31:28 - Kerry

Systém zdravotního pojištění

Jaký máte názor na soustřeďování peněz na zdravotní péči pouze v j e d n é zdravotní pojišťovně (VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA)

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.01.2012 13:58:17 - Ing. Jiří Dolejš

Zdravotní systém byl v ČR koncipovaný jako veřejný (hrazený z veřejných zdrojů), realita je ale spíš hybridní - vývoj dnes směřuje ke konkurenci zdravotních pojištoven a růstu podílu pacienta na zdravotní péči. KSČM akcentuje zdravotní péči jako veřejnou službu - zdraví by neměla být komodita, se kterou se obchoduje hlavně za účelem tvorby zisku. Systém privátních pojištoven je prabvicí líčen jako kvalitinější, ale rozhodně je dražší (vysoká režie) a vede k prohlubování rozdílu mezi garantovaným standardem a nadstandardem. 

Systém jednotného národního  pojištění můžeme nalézt např. ve Velké Britanii, silně privátní systém např. v USA. Sjednocení zdravotního pojištění až do jediné instituce propagoval v minulosti např. ministr zdravotnictví I. David. KSČM se domnívá že jde o rozumnou myšlenku, spojenou se sliným sektorem neziskových veřejných nemocnic. Zejména by ale muselo jít o postupný vývoj - poslední vlády prosazují změny v opačném směru. Detaily prosím u kolegyně Markové (stínový nmistr zdravotnictví za KSČM).