Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.01.2012 15:02:47 -

Pozitivně, ne rozkladně

pane poslanče, děkuji za odpověď. Jen z ní nechápu, jaký je tedy na paní Semelovou Váš názor? Někde jsem slyšel, že by mohla nahradit i pana předsedu KSČM. Co na to říkáte?

A hlavně zmínil jste body, v nichž se může strana strana rozcházet. Jaké postoje v těchto skutečnostech zastáváte Vy?

Děkuji za Váš čas a Vaše odpovědi

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.01.2012 16:58:06 - Ing. Jiří Dolejš

Kdo bude předsedou KSČM budou rozhodovat delegáti sjezdu a budou se orientovat mj. i z návrhů které vzejdou z právě začínajících okresních konferencí.  Osobně si myslím, že se   KSČM neotočí zpět a nepoplive vše co na základě vnitřních transformačních procesů za posledních 22 let učinila ale spíš jde o to jak dáme kolektivně našemu směřování novou energii a aktuální inspirace.

Pokud bude někdo z nás navržen do vedení strany, měla by rozhodovat jeho schopnost myslet dopředu a nevázat se na minulé války, sjednocovat a ne rozdělovat, být přínosem při pozitivní řešení reálných problémů lidí . Ojedinělé výkřika na téma údajných ideových úchylkářů, renegátů atp, připomínající folklor z doby dávno minulé, tak ty bych nepřeceňoval. Jsou nejen minoritní, ale i ve své izolaci neplodné.

Pokud jde o ty diskuse nad křižovatkami dalšího vývoje, tak nemyslím, že jsou to témata na kterých bychom se měli rozcházet (byt spouštěčem nějakého rozkolu) - v tom hlavním je jasno, ale je třeba hledat konkrétní odpovědi a na některých receptech prostě nemusí být shoda hned a úplná. Mé názory jsou v tomto ohledu jasné a na názory mých kolegů (kolegyň) se musíte zeptat jich. 

a) vztah k minulosti je jasný - od kritické programové distance vůči stalnismu a mocenskému selhání  minulosti nelze ustupovat, ale diskuse nad tím co a proč v minulém režimu nefungovalo či to dokonce zdegenerovalo a co lze vnímat i dnes jako krok vpřed budou jistě pokračovat. jen by nám neměla taková diskuse brát energii pro řešení problémů dneška.  Jinak do nás lidi budou spíš odcházet  a ne k nám hledat cestu.

b) také vztah k evropské poltice je jasný - KSČM je strana prointegrační (dokonce respektuje výsledek referenda o vstupu ČR do EU) - od proevropské orientace  tedy nelze ustupovat někam k omezeně nacionálním pozicím, otázkou ovšem je jaké pozitivní alternativy navrhujeme, když vzniká problém s rozpornými návrhy  (např. Lisabonská smlouva, rozpočtová unie atp.). je to hodně těžký úkol, zatížený někdy iracionálními obavami lidí a navíc takové alternativy musí mít i širší mezinárodní podporu .

c) to že naše programové cíle prosazujeme v rámci pluraltiní, demokracie je jasné - od schopnosti mít  spojence v parlamentu i mimo něj tedy rovněž nelze ustupovat -  falešné hrdinství kůlu v plotě je na nic.  To nevylučuje kritiku těch potenciálních spojenců, ale tolerantně ,s repektem k jinému názoru, tak aby nešla na úkor možné dohody.  Ani my ani oni preci nemohou mít patent na rozum.

A takto by bylo možné pokračovat v otázkách moderní občanské společnosti, slabého důrazu na ekologii, ekonomickou demokracii  a dalších otevřených a tím i vyvíjejích se tematech. Vnitřní pluralita v KSČM je proto nutná a i názory jdoucí jiným směrem a které třeba i mně osobně mohou být nepříjmené se musí řešit poltickou debatou a ne silově. V tomhle ode mne jinou odpověď nečekejte.