Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.01.2012 15:51:18 - Verka_Stranska

Přehnané nároky církve

Pane Dolejši, jaký je Váš názor na církevní restituce?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.01.2012 18:38:45 - Ing. Jiří Dolejš

především nejde  de iure o restittuce ale o politickou dohodu mezi současnou vládou a církvemi vtělenou do zvláštního zákona. restituce by byl problém, protože majetkový nárok  není často řádně doložen a myslím že je často dokonce silně za restituční hranicí (únor 1948).Připomínám že masarykova pozemková reforma ve vztahu k církvi byla uznána ale nedokončena. Chceme se sand vracet i před rok 1918 ? je ještě heslem pro věřící ježíš a nebo mamon ?

Ta dohoda je tvrdím pro stát nevýhodná i když podporuji myšlenku oddělení církve od státu a postupný útlum státních příspěvků na platy duchovních. Obrovské majetky zejm katolické církve ale ani tolik nesouvisí s pastorační činností(péče o duchovno) , kterou by si měli daleko více financovat sami věřící, kterých je v ČR pravda méně než jinde.Na charitu mohou ostatně přispívat i nevěřící, ale dobrovolně (možná s daňovým zvýhodněním či s využitím daňových asignací).

Církve se samozřejmě mohou starat i o některé věci ve veřejném zájmu - péče o kulturní památky, zapojení do zdravotní péče či vzdělávání. Ale tady by státní podpora měla být  více přizpůsobena veřejnému zájmu a nebýt tak paušální. Majetky církví podstatná část veřejnosti vnímá jako přehnané a zejm. v situaci kdy se škrtá kde může bude bolestivé tam směřovat veřejné prostředky. Není pravda že se to státního rozpočtu nedotkne.

Právě proto dává opozice k úvaze že by o této otázce mělo být rozhodnuto metodou přímé demokracie, tedy v referendu. Neústupnost církve a viditelná touha po majektu může jen oživit  trauma ve vztahu společnosti a církve které provází podstatnou část českých dějin. Někteří řadoví křesťané připomínají že záliba v hnmotných statcích může udusit boží poselství. I na ně by měl klerus myslet když vede svůj politický boj za světský blahobyt.  -